ANASAYFA arrow right Yaşam

Kuraklık, kirazda rekolteyi fena vurdu

Kuraklık, kirazda rekolteyi fena vurdu
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2021 / 21.03
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2021 / 21.13
İhracata gidecek kirazın kilosu 25 lira olarak belirlenirken, yurt içinde 15 TL’den satılacak

Gaziantep’te hububat hasadı sonrasında kiraz hasadı da başladı. Ancak kuraklık hububat rekoltesini etkilediği gibi kiraz rekoltesini de etkiledi. Geçen yıl bin 500 ton kiraz rekoltesi elde edilirken, bu sene ise rekolte yüzde 80 düşüşle 500 tona düştü.

Çiçeklerin tümü döküldü

Kiraz hasadını bugün itibariyle başladığını söyleyen Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, ihracata gönderilecek kirazın kilosunun 25 lira, iç piyasaya satılacak kirazın kilosunun 15 lira olarak belirlendiğini açıkladı. “Kuraklık ve havaların soğuk olması nedeniyle çiçeklerin tümü döküldü. Dolayısıyla birçok bölgede kiraz yok. Kiraz rekoltesinde yüzde 80 düşüş var” dedi.

İhracatçı firmaların kente geldiğini kaydeden Yıldız, “İhracata gidecek kirazın kilosu 25 lira, yurt içine gönderilecek kirazın kilosu ise 15 lira olacak. Şu anda fiyatlarımız diğer ürünlere göre iyi. Geçen yıl ihracata 1000 ton kiraz gönderirken, bu sene bu rakam 250 tona, yurt içine gönderilecek kiraz ise 500 tondan 200 tona düşecek. Yurt içine gönderilecek kirazın kilosu zaman içerisinde 5 liraya kadar düşer” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te 10 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor

Başkan Yıldız, kirazın genellikle Şehitkamil ilçesinde yetiştirildiğini vurgularken, “Kiraz daha çok Sof ve Kahramanmaraş yolu üzerinde yoğunluktadır. Çiftçi Kayıt Sistemine göre Gaziantep’te 10 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. 2 yıl önce kiraz ağaçları söküldü, ancak geçen sene yeniden dikilmeye başlandı. Çünkü geçen yıl para etti. Yakın zamanda tüm bölgede kiraz üretiminin yaygınlaşacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Mazot, gübre ve ilaç gibi destekler istiyoruz

İşçi maliyetlerinin yüksekliğinden dert yanan Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ağaçlarımız eski tip dediğimiz yüksek ağaçlardan oluşmaktadır, ancak İzmir’dekiler küçük bodur ağaçlardan meydana gelmektedir. Bölgemizde ağaçlar büyük olduğundan işçiliği çok fazladır. Bir işçinin günlüğü 100 lira ve en fazla 30 kilogram kiraz toplayabiliyorken, İzmir’de bir işçi günlük 150 kilogram topluyor. O nedenle yeni bahçeleri İzmir tipi ağaçlardan oluşturacağız. Büyükşehir Belediyesi üreticilerimize ellerinden geldiği kadar destek veriyor, ancak aynı desteği devletten göremiyoruz. Dolayısıyla devletimizden üreticilerimize acilen destek verilmesini istiyoruz. Destek derken nakit değil; mazot, gübre ve ilaç gibi destekler istiyoruz. Çünkü nakit para olduğundan kişi parayı anında harcayabiliyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *