ANASAYFA arrow right Güncel

Kur korumalı mevduatta üst faiz sınırı kaldırıldı

YAYINLAMA: 26 Ocak 2023 / 18.02
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2023 / 18.02
Kur korumalı mevduata politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verildi. Ayrıca şirketler için uygulanan kurumlar vergisi istisnası 2022 yılı sonunu kapsayacak şekilde genişletildi.

Merkez Bankası'ndan bugün döviz satışı için iki hamle geldi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre; şirketler ülkeye getirdikleri yurtdışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40'ını Merkez Bankası'na sattıktan sonra kalan miktarı kur korumalı dönüşüm hesabına çevirmeleri ve yakın zamanda döviz almayacakları taahhüdünde bulunmaları halinde, Türk Lirası'na çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar prim desteği alacak.

Merkez Bankası bu adımın ardından bankalara gönderdiği yazıda ise kur korumalı mevduat (KKM) ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı. Böylece son dönemde gerilemeye başlayan KKM hesaplarının yeniden cazip hale getirilmesi hedefleniyor.
KKM hesapları için bankalar yüzde 9 olan politika faizinin 3 puan üzerinde yani yüzde 12 seviyesinde faiz verebiliyordu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 13 Ocak haftası itibariyle KKM büyüklüğü 1,37 trilyon TL'ye geriledi. KKM hesapları kasım ayında 1,47 trilyon TL ile rekor kırmıştı.

Bugün ayrıca Cumhurbaşkanı kararıyla, KKM'de vergi istisnasının süresi uzatıldı. Buna göre, firmaların 31 Aralık 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 31 Aralık 2023'e kadar dönüşüm kuru üzerinden çevirmeleri ve bu yolla elde edilen Türk Lirası varlığı en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda oluşan vade sonu kazançlarından kurumlar vergisi alınmayacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *