ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kültürel yakınlık ekonomik ilişkiler için çok önemli

Kültürel yakınlık ekonomik ilişkiler için çok önemli
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 22.16
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 22.16

Halepli işadamlarından oluşan heyet Gaziantep’te incelemelerde bulundu. İşadamı ve sanayicilerle görüşen Suriyeliler, coğrafi yakınlığın yanında iki ülke arasında var olan derin ilişkilerin, ticari ilişkilerin gelişmesi için çok önemli avantaj olduğunu söyledi.

GTO’nun davetlisi olarak gelen Halep Ticaret Odası Başkanı Muhammed Salih Mellah başkanlığındaki heyet Valilik, Büyükşehir Belediyesi, GSO ve GTO’yu ziyaret etti. Halep Ticaret Odası Başkanı Mellah toplantıda yaptığı konuşmada, komşu bölgeler olarak coğrafi yakınlığın yanında var olan tarihi derin ilişkilerin, ticari ilişkilerin gelişmesi için önemli avantaj olduğunu söyledi.

Mellah, “Gaziantep’e yıllar önce gelmiştim. Eskiye nazaran çok gelişmiş ve değişmiş. İki ülke arasında önemli dostluklar var. Bu dostluğu daha ileri boyutlara taşımalıyız. İşadamları diğer ülkeye gittiklerinde kendilerini evlerinde gibi hissediyor. Suriye’de çok sayıda Türk var ve birçok yerde Türkçe konuşuluyor. Buna karşın Türkiye’de çok sayıda Suriyeli var. Burada da Arapça konuşuluyor. İki ülke birbirine çok yakın ve bu yakınlığı daha da ilerilere götürmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mellah, Suriye’nin diğer Arap ülkeleri ile ortak pazar içerisinde olduğunu söylerken, “Suriye diğer Arap ülkelerine mallarını hiçbir gümrük ödemeden rahatlıkla pazarlıyor. Türkiye ile de aynı şekilde olmasını istiyoruz ve bu yönde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, Suriye ve Halep ile olan ilişkilerin tarihinin çok eskilere dayandığını, ticari işbirliği yanında kültürel alanda da pek çok unsurun göze çarptığını belirtti. Aslan, “Genel olarak Suriye’nin Gaziantep ile mevcut ticari ilişkileri, potansiyeli yansıtmamakla beraber, özel sektörün de büyük gayretleri ile son yıllarda kayda değer ilerlemeler göstermektedir. Nitekim 2001 yılı ilimiz ve bölgemiz ihracatına bakıldığında Suriye ile yaklaşık, 32 milyon dolarlık değerlik ihracatla üçüncü sırada yer alan ihracat pazarımız olmuştur. Karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi doğrultusunda özellikle son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmeleri devam ettirmek ve artırmak GTO’nun öncelikli hedefleri arasındadır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *