ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kültür dokusu parçalandı!

Kültür dokusu parçalandı!
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 15.33
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 15.33

Ekonomik çöküntü ve uygulanan yanlış politikalar sonucu tüm kentlerde kültür erozyonu yaşandığını, Gaziantep’in de bundan payını aldığını belirten sanat çevreleri, yaşanan iç göç ve önlenemeyen doğumların kültür dokusunun parçalanmasına yol açan önemli etkenler arasında olduğuna dikkat çekiyor.

GÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Pala, özellikle 1980 sonrasında ‘kazan ama, nereden kazanırsan kazan’ düşüncesiyle kentlerin kültür dokusunun parçalandığını belirterek, önlenemeyen iç göçlerin bu dokuyu tamamen bozduğunu vurguladı. Gaziantep’te kültüre sanata ilgi olduğunu, fakat örgütlü olunmadığı için insanların kendini ifade edemediğini söyleyen Pala, “GÜSAD olarak hedefimiz bu örgütlenmeyi sağlayabilmek, parçalanan kültür dokusunu yeniden bir araya getirmek, unutulan ve göçük altında kalan kültürü yeniden ortaya çıkarmak ve ileriye taşımaktır. Bu çalışmada, ben kültür, eğitim adına varım diyen sivil toplum örgütlerini bir araya getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Üniversite, vilayet, Odalar, yerel ve merkezi idarelerle sivil topum örgütlerinin bir araya gelerek bir kültür komitesi kurması gerektiğini ifade eden Pala, “Artık bu kentte Kent Meclisi şart, biriken sorunları çözmek giderek zorlaşıyor. Kent Meclisi bu kentin, var olan kültürünü ortaya çıkarıp bir sonraki kuşaklara taşımanın yolunu aramalı. Böyle bir yapılanmaya gidilmesi gerek. Eğitim, sağlık, sanat ve yerleşim alanında çalışmalar yapılmalı. Yerel yöneticiler 5 yıldan bu yana hep aynı sözleri tekrarlayıp duruyor: ‘İnsana yatırım.’ Fakat uygulamada hiçbir şey yok. Bugün kentte geniş kapsamlı bir sergi salonu yok. Ayını zamanda sanatçının sergiyi açacak parası da yok” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *