ANASAYFA arrow right Ekonomi

Küçük ve Orta Ölçekli esnafın hali içler acısı

Küçük ve Orta Ölçekli esnafın hali içler acısı
YAYINLAMA: 23 Nisan 2020 / 20.04
GÜNCELLEME: 23 Nisan 2020 / 20.04
“Asıl sıkıntı Haziran ayından sonra başlayacak.. Günlük kazanç sağlayan, hiçbir birikimi olmayan krizle birlikte zaten sıkıntı içinde olan insanları önemli zorluklar bekliyor”

Ocak ayı işsizlik rakamlarını Sabah okurları için yorumlayan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Eski Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, “Toplamda ortalama 8 milyon işsiz veya iş umuduyla bekleyenlerle karşı karşıyayız. Koronavirüs salgını krizinin Haziran ayına kadar uzayacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla sıkıntı bu aydan itibaren kendisini daha da çok hissettirecek” tespitinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak ayı işsizlik oranlarını açıkladı. İşsizlik oranı 0,9 puan azalışla yüzde 13,8 olarak geçekleşirken, Tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile yüzde 15,7 oldu.
Ülke genelinde 400 bin esnafın kepenk kapattığını ifade eden Bencan, Gaziantep’in de Koronavirüsten çok ciddi etkilendiğinin altını çizdi. “Gaziantep’te, ülke genelinden farklı etkilenmiyor bu krizden. Özellikle 160 bin işçinin istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgesi, 30 bin işçi ve esnafın istihdamının sağlandığı Küçük Sanayi Sitesi Bölgesinin yanı sıra küçük ve orta ölçekli esnafın durumu içler acısı. Kesin rakamlar açıklanmasa da yapmış olduğumuz gözlemlerde birçok esnafın kepek kapattığı, OSB’de birçok işletmenin çalışanlarını ücretsiz izne gönderdiği veya işten çıkardığına şahit olmaktayız” değerlendirmesinde bulundu.
Bin 700 lira bir an önce verilmeli
Bencan, can suyu olacak bin 700 liranın bir an önce ödenmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Yaklaşık 40 gün geçmesine rağmen Ramazan ayının da geldiğini dikkate alarak zaten düşük olan Kısa Çalışma Ödeneğinin hala ödenmesine başlanmaması önemli bir sorundur. Çünkü günlük kazançla geçinen arkasında hiçbir birikimi olmayan dar gelirli vatandaşların nasıl geçimlerini idare edecekleri de önemli bir sorun olarak bilinmektedir. O nedenle temennimiz az da olsa can suyu olacak bin 700 TL olan bu ödemeler bir an önce yapılmalıdır” dedi. Vatandaşları büyük sıkıntılar bekliyor
Asıl sorunun Haziran ayından sonra başlayacağını vurgulayan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Eski Bölge Temsilcisi Nihat Bencan konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Ülkemizdeki önemli bir istihdam sahası olan turizm sektörünün durum ne olacak? Yine önemli bir sektör olan şu an tamamen durmuş olan inşaat sektörü kendisini ne zaman toparlayabilecek? Kısa çalışma ödeneğinin 3 aylık ödeme süresinin dolması ile durması ile nasıl bir uygulama devreye girecek? Üç aylık İşten çıkartmama süresi dolduktan sonra işverenlerin tutumu nasıl gelişecek? Kendisini toparlamaya vakti olmayan esnafın ertelenen borçların tekrar ödeme durumuna geçmesi sonucu çıkacak sorunların aşımı nasıl olacak? Kriz döneminde verilen kredilerin ödemesinin başlaması kredi alan esnaf ve tüketicilerin ödeme sıkıntıları nasıl çözülecek? Kısaca ötelenen alacak ve borçlar vatandaşlarımızın büyük bir bölümünü özellikle günlük kazanç sağlayan hiçbir birikimi olmayan krizle birlikte zaten sıkıntı içinde olan vatandaşları önemli sıkıntılar beklediği kaçınılmaz gibi gözüküyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *