ANASAYFA arrow right Ekonomi

Küçük esnaf enflasyonun karşısında adeta eriyor

Küçük esnaf enflasyonun karşısında adeta eriyor
YAYINLAMA: 09 Eylül 2021 / 21.03
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2021 / 21.24
Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy, sektörün son durumunu Sabah’a değerlendirdi. Sektörde yüzde 40 daralma yaşandığına dikkat çeken Özsoy, “Böyle giderse küçük esnaf kalmayacak” dedi.

Pandeminin sektör üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiğini açıklayan Özsoy, salgın sürecinde esnafın maddi ve manevi anlamda ciddi zarara uğradığının altını çizdi. “Satışlar son bir ayda yüzde 70-80 oranında düştü. Dolayısıyla esnaf, belki hareketlilik olur, toparlanırız umuduyla bekliyor” dedi.

Umarım bu kısır döngüyü atlatırız

Son dönemde Gaziantep’te vaka artışlarının anormal şekilde yükseldiğini açıklayan Özsoy, tüm esnafın ve vatandaşın aşılarını bir an önce yaptırması gerektiğinin altını çizdi, aşının yanı sıra bu sıkıntılı süreci atlatabilmek için mutlaka maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasının önemine değindi. “Şu anda işlerde anormal bir durgunluk var. Ağustos ve Eylül aylarında her zaman iş olmasına rağmen bu son dönemlerde iş olmadı. Umarım bu kısır döngüyü atlatırız” ifadelerini kullandı.

Ocak ayından bu yana ürünlere yüzde 50-60 oranında zam geldi

Dövizin gerilemesine karşın fiyatların yükseldiğini anlatan Başkan Özsoy, fiyatların yükselmesini denetimin olmamasına bağladı. “Dolar düşmesine rağmen fiyatlar düşürülmüyor. Bu durgunluk döneminde dahi fiyatlar halen çok yüksek. Ocak ayından bu yana ürünlere yüzde 50-60 oranında zam geldi. Enflasyon yüzde 20 açıklanıyor, ama tekstildeki rakamlar daha yüksek. 10 top kumaş alacak bir kişi 5 top alıyor. Çünkü ürünler çok pahalı” değerlendirmesini yaptı.

Esnaf için krediye ulaşamıyor

Başkan Özsoy, salgın döneminde bazı esnafların verilen hibe ve kredi desteklerinden faydalanamadığını kaydederken, “Sektördekiler küçük esnaf olmasına rağmen Nace meslek koduna giremediği için destek alamadı. Dolayısıyla can suyu kredisine ihtiyaç var ama küçük esnaf için krediye ulaşamıyor. Kredi desteğini daha kolay yapmaları lazım. Vergi mükellefi olan esnaf, gidip esnaf kefalet kredisini rahatlıkla alması lazım. İnsanlar kolay kredi alırsa belki ayakta durabilir ve bu zor dönemi atlatabilir” diye konuştu. 

Kimse ürününü vadeli satmak istemiyor

Sektörde nakit paranın çok az döndüğünü, çek ve vadeli satışların eskisi gibi olmadığını vurgulayan Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Fiyatların yükselmesi nedeniyle kimse ürününü vadeli satmak istemiyor. Vadeli satışlar neredeyse yüzde 80 düştü, herkes kısa vadeli nakitte satış yapıyor. Çünkü satılan ürünün yerine yenisini koyamıyor. Kredi kartlarına 3-5 taksite bölerek cazip hale getirmeye çalışıyorlar.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *