ANASAYFA arrow right Güncel

Küçük esnaf, elektrik indiriminden yararlanmak istiyor

Küçük esnaf, elektrik indiriminden yararlanmak istiyor
YAYINLAMA: 03 Şubat 2023 / 19.47
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2023 / 19.47
Sanayi elektriğine yüzde 12 indirim yapılmasının ardından esnaf da indirimli elektrik çağrısında bulundu

Bilindiği üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatında indirimi gitmesi sonucunda sanayi de kullanılan elektriğe yüzde 12 indirim yapıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yanı sıra Gaziantep’teki küçük esnaf da yetkililere seslenerek elektrik indiriminden yararlanmak istediklerini söyledi.

Enerji maliyetleri belimizi büküyor

Artan maliyetler sonrasında ayakta durmakta zorluk yaşanan esnaf, giderlerin her geçen gün artmasına karşın gelirlerin azaldığını dile getirirken, yüksek gelen elektrik faturaları altında ezildiklerinin altını çizdi. Yetkililere çağrıda bulunan esnaf, “Bizler bu ülkenin bel kemiği ve sigortayız. Sanayiciler gibi bizlerde zor günlerden geçiyoruz, geçmeye de devam ediyoruz. Giderlerimizin geçmişe oranla artığı bir dönemde enerji maliyetleri belimizi büküyor. Dolayısıyla indirimli elektrikten bizlerde faydalanmak istiyoruz” dedi.

Esnaf, 2023 yılının ilk ayında ekonomik krizi hissetti

Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, “Esnaf, 2023 yılının ilk ayında ekonomik krizi hissetti. Piyasada yaşanan durgunluk pasajları da olumsuz etkiliyor. Bu yıla umutla bakmak istiyoruz, lakin korkuyoruz. İnsanların cebinde para olmadığından işlerde bir durgunluk yaşanıyor. Herkes nakit yerine kredi kartı ile alışveriş yapıyor” diye belirtti.

Ekonomik kriz ve buhran var

En büyük giderler arasında enerjinin yer aldığını sözlerine ekleyen Azak, “2022 yılının aralık ayında 7 bin 500 lira gelen elektrik faturası ocak ayında 14 bin lira, 150 lira gelen iş yerlerine bile 350-400 TL gelmeye başladı. O yüzden enerji maliyetleri pasajımızın belini büküyor. 150-200 toplu iş yerlerinin bulunduğu iş hanlarına elektrik indirimi uygulanmalı. Ekonomik kriz ve buhran var. Böylesi bir dönemde enerji desteği can suyu olacak” dedi.

Esnaf olarak derdimizi kime anlatacağız?

Sabri Uçar, “Şu anda şubat ayındayız. Bir aylık süre de ekonomik krizi hissettik. Geçmiş dönemdeki seçimlerde milletvekilleri gelirdi, artık gelmeyi de bıraktılar. Esnaf olarak derdimizi kime anlatacağız? Yılların esnafı bir şekilde ayakta kalıyor, ancak esnaflığa yeni adım atmış birisinin ayakta kalmak şansı yok. 250 lira gelen elektrik faturası 325 ile 350 lira arasında gelmeye başladı. Sanayi kullanılan elektriğe yapılan indirimden esnafın da yararlanması gerekiyor” diye konuşma yaptı.

Elektrik, su ve kira gibi giderlerimiz arttı Ne yapacağımızı şaşırdık

Âdem Tuğalan, 2023 yılına çok kötü bir başlangıç yaptıklarını vurgularken, “Fiyatlarımız sürekli değiştiğinden gün günü tutmuyor. Bugün 10 liraya aldığın bir ürünü birkaç gün sonra 15 liraya alıyorsun. Geçmiş yıllarda günlük 2-3 ayakkabı satışı yaparken, şimdi bir taneyi zor satıyoruz. Elektrik, su ve kira gibi giderlerimiz arttı. Ne yapacağımızı şaşırdık” şeklinde konuştu.

Satışlar yüzde 75 dolaylarında düştü

Satışların yüzde 75 dolaylarında düştüğü tespitini yapan Tuğalan, “En fazla gider kalemlerimizden birini hiç şüphesiz elektrik oluşturuyor. 300 lira gelen elektrik faturası bin 600 lira gelmeye başladı. Sonuç olarak elektrik indiriminden faydalanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışan esnafımız için elektrik tarifesinde indirim şart

Palandöken, “Sanayi sektörü için yılbaşından bu yana ikinci kez gelen indirim ile toptan elektrik fiyatlarına yapılacak indirim sevindirici. Ancak bu indirimden esnafımız da faydalanmalı. Bulunduğu sokağı aydınlatan, caddelere hayat veren esnafımız indirimi en çok hak eden kesim olmasına rağmen en yüksek tarifeden elektrik faturası ödüyor. Pandemi sonrası ayakta kalmaya çalışan esnafımız için elektrik tarifesinde indirim şart” açıklamasını yaptı. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *