ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kriz ilaç tüketimini azalttı

Kriz ilaç tüketimini azalttı
YAYINLAMA: 12 Mart 2021 / 20.04
GÜNCELLEME: 12 Mart 2021 / 20.04
İlaç tüketiminin azaldığını belirten eczacılar, yalnızca mevsimsel hastalıklarla ilgili ilaçların satıldığını ifade etti. Hastaların reçetede yazılı ilaçların tümünü alamadığı, BAĞ-KUR’un ilaç bedellerini geç ödediği, kriz nedeniyle 15 eczanenin yer değiştirdiği kaydedildi.

Eczacılar Odası Başkanı Necdet Sayar, halen merkezde 295 olmak üzere 420 civarında eczane bulunduğunu belirterek, bunlardan yaklaşık 200’ünün BAĞ-KUR ile anlaşmalı olduğunu açıkladı. Bağ-Kurlu hastalara internet kanalıyla ilaç verebildiklerini, bu nedenle fazla ilaç yazımının önüne geçildiğini, kurumun bundan büyük kâr sağladığını söyleyen Sayar, “Sisteme tüm eczaneler uyum sağlıyor. Öyle her yazılan reçeteyi vermiyoruz, önce bilgisayara girip bakıyoruz, eğer uygunsa istenilen ilacı verebiliyoruz. Bilgisayarda sigortalıya ait tüm bilgiler, önceden alınan ilaçlar ve veriliş tarihi mevcut. BAĞ-KUR'un uyguladığı sisteme PTT, Emniyet “Maliye gibi kurumlar da hazırlanıyor. Yakında bu kumrulardaki çalışanlara da kontrollü ilaç verilecek” dedi.

Mevsimsel hastalıklar için olan ilaç tüketiminin fazla olduğunu ifade eden Sayar, ilaca yılbaşından bu yana yüzde 20 civarında zam geldiğini belirterek, “İlaç satışları çok düştü. Hasta, hekimin yazdığı ilaçların bir veya ikisini ancak satın alabiliyor. Bazı hastalar fiyat soruyor, parası yoksa almadan gidiyor. Aslında hekimin yazdığı ilacın tümü kullanılmalı. Ama parası olmadığı için hepsini alamıyor dolayısıyla iyileşmesi de çok zor. Zaten çoğu doktora gitmeden gelip eczacıdan ilaç istiyor veya eski kullandığı ilacın kutusunu getiriyor. Eczacıların bu şekilde ilaç vermesi yasal değil. Fakat ısrar eden olursa, doktora gidecek param yok derse, o zaman hastanın talep ettiği ilacı verenler istisna olmak kaydı ile olabiliyor. Fakat doğru değil. Eczacı bu konuda dikkatli olmak zorunda” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *