ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kriz derinleştikçe etkisi ağırlaşıyor

Kriz derinleştikçe etkisi ağırlaşıyor
YAYINLAMA: 16 Ekim 2022 / 17.20
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2022 / 17.20
Ekonomik krizin boyutlara derinleştikçe, kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkisinin arttığı ifade edildi.

Sosyal hizmetler il müdürlüğüne bağlı Gaziantep sıfır-altı yaş çocuk yuvasının kapasitesinin üzerinde çocuğa hizmet verdiği belirtilirken, yuvaya en fazla kız çocuklarının terk edilmesi dikkat çekti.

Diğer kentlerde birçok gönüllü anne, çocuk yuvalarında barınan çocuklara zaman ayırarak gönüllü annelik yaparken, Gaziantep’te hemen hiçbir kadının gönüllü annelik müessesesine katkıda bulunmamasının kentteki sosyal dayanışmanın göstergelerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

11 kimsesiz evlat edinildi

Sosyal hizmetler il müdürlüğü istatistiklerine göre, bu yıl geçmiş yıllardan daha fazla bebek ailesi tarafından terk edildi ya da bakılamadığı için yuvaya verildi. Geçtiğimiz yıllarda kimsesiz bebek sayısının 13-15’i geçmediği, ancak bu yılın ilk yarısında bir erkek onu kız olmak üzere 11 kimsesiz bebeğin yuvaya verildiği ifade edildi.

Kapasite 80, kayıtlı çocuk 116

Yuvada fiili olarak kalan çocukların yanı sıra maddi yardımda bulunulan çocukların da olduğunu belirten Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vekili Özcan Kaymaz, “Sıfır-altı yaş Gaziantep çocuk yuvası 80 çocuk kapasiteli, ancak burada 116 kayıtlı çocuk var” dedi.

Sosyal hizmetler il müdür Vekili Özcan Kaymaz, “116 çocuktan 88’i fiilen burada kalıyor. 28 çocuk da ailesinin yanında kalıyor, bunların her türlü sağlık gideri kurumumuz tarafından karşılanıyor. Ayrıca da 65 milyon TL’de harçlık ödeniyor” diye açıklama yaptı.

Evlat edinenler sıfır-bir yaş bebekleri tercih ediyor

Evlat edinmek isteyen ailelerin genellikle sıfır-bir yaş arasındaki bebekleri tercih ettiğini belirten Kaymaz, “Evlat edinmek isteyenler genelde küçük bebekleri tercih ediyor. Ancak evlat edinmenin bir takım kriterleri var. Kurum bu konuda çok titiz davranıp, ciddi araştırmalar yapıyor. Uygun aileler tespit edilip evlat edindirme hizmete gerçekleşiyor. Bu nedenle evlat edinmek isteyen ve şartları uygun olanlar da genelde sıfır-bir yaş arasındaki bebekleri tercih ediyor. Her yıl bu şekilde 13-15 arasında aile evlat ediniyor. 2003 yılı başından beri kimsesiz 11 çocuk evlat edinmek isteyenlere verildi” diye konuştu.

76 kişi evlat sahibi olmak için sırada

Kaymaz, önceki yıllarda evlat edinmek isteyenlerin büyük bölümünün kız çocuklarını tercih ettiğini, ancak şimdi kız erkek ayrımı yapılmadığını belirtirken, “Önceden evlat edinmek isteyenlerin kızları tercih ederdi. Sıfır-bir yaşındaki kimsesiz bebekler, kız erkek ayrımı yapılmaksızın tercih ediliyor. Bu duyarlılık sevindirici. İnsanlar gerçekten evlat edindikleri çocukları barlarına basıyor. Öyle ki bazen yıllarca çocuk sahibi olamayan anne babalar evlat edinildikten sonra çocuk sahibi oluyor. Biz onların kendi çocukları dünyaya gelince, çocuğu vermek istediklerinde kabul edeceğimizi söylüyoruz. Ancak aile buna yanaşmıyor. Kesinlikle evlat edindiği çocuğu vermeyi düşünmediklerini, onu kendi çocuklarından farklı görmediklerini söylüyorlar. Bugüne kadar evlat edindikten sonra, kendi çocukları dünyaya gelen hiçbir aile çocuğu geri vermiyor. Demek ki, gerçekten çocuğu sevip sahipleniyorlar” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *