ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kredi kullanan çiftçilerin yüzde 50’den fazlası takipte

Kredi kullanan çiftçilerin yüzde 50’den fazlası takipte
YAYINLAMA: 14 Eylül 2021 / 21.19
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2021 / 21.23
“Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifinden tarımsal kredi kullanan tüm çiftçilerin borçlarının erteleneceğini düşünmüştük, ancak borç ertelemenin tüm çiftçileri kapsamadığını gördük”

Kuraklık yaşanan iller içerisinde Gaziantep’in de bulunduğunu açıklayan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçilerin yüzde 80’inin borcunun ertelenmediğini belirtti. “Borcu nedeniyle takibe düşen çiftçilerin mallarına banka tarafından haciz konulacak. Kredi kullanan çiftçilerin yüzde 50’den fazlası takibe düştü” dedi.

Çiftçiler yine borç batağında kaldı

Çolak, “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifinden tarımsal kredi kullanan tüm çiftçilerin borçlarının erteleneceğini düşünmüştük, ancak borç ertelemenin tüm çiftçileri kapsamadığını gördük. Ziraat Bankası; TARSİM sigortası olanların borçlarının komisyon kararı ile erteleneceği ifade etti, ancak TARSİM sigorta olmayanların durumunu sorduğumuz da İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından alan bazlı hasar tespit raporu hazırlanarak ve raporun komisyondan geçmesi halinde borçların erteleneceğini söylediler. Bu konuyu İlçe Tarım Müdürlüklerine sorduğumuzda ise bakanlıktan böyle bir talimatın gelmediği, hasar tespit raporu tutamayacaklarını dile getirdiler. Borcunu ödeyemeyen çiftçinin mallarına banka haciz uygulayacak. Dolayısıyla çiftçiler yine borç batağında kaldı. Çiftlerimizin her zaman gibi hayal kırıklığı yaşadığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin sicili bozuluyor

Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin sicilinin bozulacağını kaydeden Çolak, “Borcunu yapılandıran çiftçi, bir sonraki sene bankadan kredi kullanmak istediğinde ‘Borcunu yapılandırdığından sicilin bozulmuş, bir daha kredi kullanamazsan’ deniliyor. Sonuç olarak çiftçi 5 yıl herhangi bir bankadan kredi alamayacak ve kendi kaderine terk edilecek” şeklinde konuşma yaptı.

Girdilerin yüzde 100 arttığı bir dönemde çiftçi üretim yapamaz hale geldi

Başkan Çolak, çiftçiye yeteri kadar değer verilmediğini vurguladı. “Pandeminin başladığı ilk zamanlarda çiftçinin kıymeti bilinecek denildi, böyle söylenince biraz umutlandık. Fakat yeteri kadar destek verilmedi, kıymeti bilinmedi ve destek verilmediğinden hayal kırıklığı yaşadılar. İlaç, gübre, mazot ve diğer girdilerin yüzde 100 arttığı bir dönemde çiftçi üretim yapamaz hale geldi. Dolayısıyla üretim azlığı rekoltelere olumsuz yansıyacak” açıklamasında bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *