ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kredi kartı faizleri ahlaksız

Kredi kartı faizleri ahlaksız
YAYINLAMA: 20 Ağustos 2020 / 20.17
GÜNCELLEME: 20 Ağustos 2020 / 20.17
Bu sözleri sıradan bir vatandaş değil, Adalet Bakanı söylüyor

Bankaların kredi kartlarına uyguladığı yüksek faiz Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de tepkisine neden oldu: "Yüzde 375 oranında bir faiz oranın uygulanması Borçlar Kanunu’nun 20. maddesine, genel ahlak ve adaba, kamu düzenine aykırıdır."

Kredi kartı mağdurlarının dava açmasını öneren Bakan Türk, uygulamaya yargının müdahale etmesi olanağının sağlanabileceğini, ancak vatandaşların da harcama yaparken dikkatli olmalarını önerdi. Türk, dün ATO Başkanı Sinan Aygün ve beraberindeki heyeti kabul etti. Sinan Aygün, kabulde yaptığı konuşmada, şu anda banka kredi kartlarına, piyasa faizleri ile alakası olmayan, enflasyonla alakası olmayan faizler uygulandığını kaydetti.

Aygün, Bakan Türk'e şunları söyledi: "Ödenmediğinde faizler yüzde 375'e kadar çıkabiliyor, sözleşmelerde bu oranlar yazılı değil ve bu sözleşmeler sadece bankada kalıyor bize vermiyorlar. Ocak ve şubat ayında ülkede bir kredi kartı faciası yaşanacağını düşünüyorum, çünkü kimse ödeyemiyor. Bu da sosyal dengeleri maalesef çok bozuyor. Çek kanunun, kredi kartı faiz ve uygulamalarının vicdandan yoksun, Türkiye gerçeklerinden yoksun, vatandaşla büyük bankaları karşı karşıya bırakmayacak şekilde bir düzenleme yapmanızı istiyoruz."

Bakan Türk de, faiz oranı ile hukukta bir sınırlama olmadığını kaydederken, şöyle devam etti: "Kredi kartlarına yüzde 375 oranında bir faiz oranı uygulanması Borçlar Kanunu 20. maddesine, genel ahlak ve adaba, kamu düzenine aykırıdır. Ayrıca Türk hukukunda geniş iş şartları konusunda yeni bir düzenleme yapılmalı. Borçlar Kanununun 20. maddesi bu konuda önemli yaptırımlar içermektedir. Yeni Borçlar Kanunu Tasarısında genel iş şartları ayrıntılı şekilde düzenlenmektedir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *