ANASAYFA arrow right Yaşam

Kraliçe II. Elizabeth 96 yaşında öldü

YAYINLAMA: 09 Eylül 2022 / 14.31
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2022 / 14.31
Buckingham Sarayı'ndan, Birleşik Krallığı 70 yıl yöneten Kraliçe Elizabeth'in İskoçya, Balmoral'de malikanesinde öldüğü duyuruldu. Elizabeth, Britanya tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarıydı.
  1. Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary), 21 Nisan 1926'da doğmuş ve ölümüne kadar Birleşik Krallık ve diğer 14 egemen ülkenin Kraliçesi olarak hüküm sürmüştü. 

Elizabeth, daha sonra Kral VI. George ve Kraliçe Elizabeth olacak olan York Dükü ve Düşesi'nin ilk çocuğu olarak Londra, Mayfair'de  doğdu.

Babası, 1936'da erkek kardeşi Kral Edward VIII'in tahttan çekilmesi üzerine tahta çıktı ve Elizabeth'i varisi ilan etti. Evde özel eğitim gördü ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Yardımcı Bölgesel Hizmette kamu görevleri üstlenmeye başladı. Kasım 1947'de eski  Yunanistan ve Danimarka prensi Philip Mountbatten ile evlendi ve evlilikleri Philip Nisan 2021'de ölene kadar sürdü. Dört çocukları oldu: Galler Prensi Charles; Kraliyet Prensesi Anne; York Dükü Prens Andrew; ve Wessex Kontu Prens Edward.

Tahta çıkışı

Elizabeth babasının Şubat 1952'de ölümü üzerine 25 yaşında yedi bağımsız İngiliz Milletler Topluluğu ülkesi Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Pakistan ve Seylan'ın (bugün Sri Lanka) kraliçesi ve Milletler Topluluğu Başkanı oldu. Elizabeth, Kuzey İrlanda'daki Sorunlar, Birleşik Krallık'taki yetki devri, Afrika sömürgelerinin tasfiyesi, ve Birleşik Krallık'ın Avrupa Topluluğuna katılması ve Avrupa Birliği'nden çekilmesi gibi büyük siyasi değişiklikler boyunca bu anayasal monarşinin hükümdarlığını yürüttü. Hümettiği topraklar  bağımsızlıklarını kazandıkça ve bazı krallıklar cumhuriyete dönüştükçe yönettiği krallıkların sayısı değişti. 1986'da Çin'e, 1994'te Rusya'ya, 2011'de İrlanda Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaretler ve beş papanın Birleşik Krallığı ziyaretleri ve Elizabeth'in Vatikan'ı ziyaretleri tarihte önemli iz bıraktı. 

Önemli olaylar

1953'teki taç giyme töreni ve sırasıyla 1977, 2002, 2012 ve 2022'deki Gümüş, Altın, Pırlanta ve Platin yıldönümü kutlamaları Elizabeth'in hükümdarlığı sırasındaki kişisel öneme sahip olaylar arasında. Elizabeth, en uzun ömürlü ve en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarı, en eski ve en uzun süre işbaşında kalan devlet başkanı ve 5 yaşında tahta çıkan ve 72 yıl 110 gün tahtta kalan Fransa Kralı XIV. Louis''den sonra dünya tarihinin en uzun süre gerçekten işbaşında kalabilmiş ikinci hükümdarıydı. Özellikle çocuklarının evliliklerinin çökmesi, 1992'de kraliyet ailesinin adının karıştığı bir dizi skandal; ve eski gelini Galler Prensesi Diana'nın 1997'deki ölümünden sonra, zaman zaman cumhuriyetçi duyarlıklar ve ailesine yönelik medya eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte hükümdarlığı boyunca Birleşik Krallık'ta monarşinin ve kendisinin itibarı genellikle yüksek kaldı. Elizabeth, 8 Eylül 2022'de 96 yaşında öldü.

Serveti

Elizabeth'in kişisel serveti uzun yıllar spekülasyon konusu oldu. 1971'de, eski özel sekreteri ve bankası Coutts'un yöneticisi Jock Colville, kraliçenin servetini 2 milyon pound (2021'de yaklaşık 30 milyon pounda eşdeğer) olarak tahmin etti [1 pound=20,98 TL].1993'te Buckingham Sarayı, 100 milyon poundluk tahminlerin "oldukça abartılı" olduğunu bildirdi. 2002'de annesinden tahmini 70 milyon pound değerinde gayrimenkul miras kaldı. Sunday Times Zenginler Listesi 2020, kişisel servetini 350 milyon pound olarak tahmin etti ve Birleşik Krallık'taki en zengin 372. kişi olarak sıraladı. 1989 Sunday Times Zenginler Listesi tutmaya başladığında birinci sırayadı ve kişisel olarak kendisine ait olmayan devlet varlıklarını da içeren 5,2 milyar poundluk (bugünkü değeriyle yaklaşık 13,8 milyar pound) servete sahip olduğu yazılmıştı. 

Binlerce tarihi sanat eserini ve Kraliyet Mücevherlerini içeren Kraliyet Koleksiyonu, kraliçenin kişisel mülkiyet konusu değildir. Kraliçe tarafından halefleri ve ulusun emaneti olarak tutulur. Konutları, Buckingham Sarayı ve Windsor Kalesi ve 2015'te 472 milyon pound değerinde bir emlak portföyü olan Lancaster Dükalığı da resmi konutlar olarak tanımlanır.

2017'de sızdırılan Paradise Belgeleri, Lancaster Dükalığı'nın Cayman Adaları ve Bermuda'daki İngiliz vergi cennetlerinde yatırımları olduğunu gösteriyordu. Norfolk'taki Sandringham Evi ve Aberdeenshire'daki Balmoral Kalesi, bizzat Kraliçe'ye aitti. 2019'da 14,3 milyar poundluk serveti elinde bulunduran Kraliyet Memaleki emanette tutulmaktadır ve kişisel mülk ve alışveriş konusu olamaz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *