ANASAYFA arrow right Dünya

Kraliçe Elizabeth'e suikast girişimi: Yeni ayrıntılar

Kraliçe Elizabeth'e suikast girişimi: Yeni ayrıntılar
YAYINLAMA: 28 Aralık 2021 / 20.20
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2021 / 20.20
Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth'e yönelik suikast girişimiyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Windsor Kalesi'nin bahçesine giren saldırganın tatar yayı taşıdığı, girişim öncesi bir video yayınladığı belirlendi.

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in (95) Noel'i geçirdiği Windsor Kalesi'nde hafta sonu yakalanan silahlı şahsa dair ayrıntıları ortaya çıktı.

Southampton'dan gelen şüpheli, 95 yaşındaki Kraliçe Elizabeth'in tatil için ailesiyle birlikte kaldığı kraliyet konutuna bir şekilde sızmayı başardı.

Kalenin içinde Prens Charles ve eşi Camilla, Prens Edward ve eşi Sophie de dahil olmak üzere yaklaşık 20 kraliyet üyesi vardı.

Cumartesi sabahı saat 08.30'da kalenin arazisine giriş yaptıktan çok kısa bir süre sonra yakalanan kişinin, olaydan dakikalar önce Kraliçe'yi öldürmek istediğini söylediği bir videoyu sosyal medyada paylaştığı bildirildi.

Snapchat'e video yüklemiş

Snapchat'e yüklediği videoda tamamen siyah giyinen ve maske takan 19 yaşındaki Jaswant Singh Chail, elindeki tatar yayını kameraya doğru tutarak Hintlilerin öldürüldüğü 1919 olaylarının intikamı için Kraliçe 2'nci Elizabeth'i öldürmekle tehdit etti.

Gözaltına alınan şüpheli, akıl hastanesine kaldırıldı.

Saldırgan, olaydan 24 dakika önce yayınlandığı videoda, yüzüne Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinden esinlendiği bir maske takıyor.

Video mesajında filmin mitolojisine referansla konuşan Chail, "Ben bir Hindu Sih'im, Sith'im. Adım Jaswant Singh Chail, (Yıldız Savaşları'ndaki Darth Vader'a gönderme yaparak) adım Darth Jones" diyor.

NOT: Star Wars serisinde Sith, Jedi Şövalyeleri'nin düşmanları ve Güç'ün (The Force) karanlık tarafına inananları temsil ediyor.

Jallianwala Bagh Katliamı

Videoda özür de dileyen Chail, şunları söyledi:

"Bugüne kadar yaptıklarım ve yapacaklarım için üzgünüm. Kraliçe Elizabeth'i öldürme girişiminde bulunacağım. Bu, 1919 yılındaki Jallianwala Bagh Katliamı'nın bir intikamıdır. Bunun yanında bugüne kadar ırkı yüzünden öldürülenler ve ayrımcılığa uğrayanların intikamıdır."

Saldırganın bahsettiği 1919 tarihli Jallianwala Bagh Katliamı'nda, İngiliz koloni birliklerinin Hindistan'da halka müdahalesi sonucu, 379 protestocu ölmüş, yaşananlar tarihe büyük bir katliam olarak geçmişti.

Akıl hastanesine kaldırıldı

Metropolitan Polis sözcüsü yaptığı açıklamada, "Şahsın aranmasının ardından bir tatar yayı ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıs, akıl sağlığı kontrolünden geçirildi. Akıl Sağlığı Yasası kapsamında ilgili bölüme nakledildi ve tıp uzmanlarının bakımında kalmaya devam ediyor" dedi.

Michael Fagan olayı

Kraliçe'yle ilgili güvenlik soruları akıllara Kraliçe'nin yatak odasına giren adam olarak manşetlerde yer bulan Michael Fagan'ı getirdi.

9 Temmuz 1982 saat 7.00 sularında Fagan, 4.3 metre yüksekliğindeki dikenli telli duvarı aştı ve kanalizasyon borusundan tırmanarak saraya, 7.15'te ise kraliçenin odasına girdi.

Alarm, Fagan'ı fark edip öttü ancak polis alarmın bozuk olduğunu düşündüğü için kapattı.

Kraliçenin odasına girmeden önce sarayın koridorlarında bir süre dolaştı. Bu sırada cam kül tablasını kırdı ve elini kesti. Odaya girdiği sırada, Fagan'ın elinde hâlâ cam parçası vardı.

Kraliçe perdenin oynamasından rahatsız olup uyandığında Fagan'ı yatağının köşesinde otururken gördüğünü söylemişti.

Ayrıca 2012'de verdiği bir röportajda güvenlik çağırmak için hemen odadan çıktığını bildirdi.  Polisi çağırmak için iki kez saray santralini aramıştı ama ulaşamamıştı.

Kraliçenin köpeklerini gezdiren uşak Paul Whybrew ortaya çıkmış ve iki polis Fagan'ı odadan çıkarttı. Olay kraliyet muhafızlarının nöbet değişimi sırasında meydana gelmişti.

Fagan'ın bu eylemi, bir suçtan ziyade bir yanlış olarak yorumlandı ve kraliçenin odasına girmekle suçlanmadı. Yalnızca şarap hırsızlığı ile suçlandı.

Bir süre akıl sağlığı tedavisi gören Fagan, hala Londra'da yaşıyor.

2005 yılında çıkan yasa ile Buckingham Sarayı, belirlenmiş mevki ilan edildi. Dolayısıyla saraya girmek bir suç haline geldi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *