ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Köylünün ürününün aracılarla pazarlarda satılması önlenecek

Köylünün ürününün aracılarla pazarlarda satılması önlenecek
YAYINLAMA: 19 Ekim 2022 / 13.46
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2022 / 13.46
Köylüler ürettiklerini Kalealtı pazarında serbestçe satacak

Vatandaşlar tarafından gazetemize iletilen bilgilerden öğrenildiğine göre, köylüler ürettiklerini Kale altı pazarına getirerek belediye harcı ödemeden aracılar vasıtasıyla satıyorlardı. Bu yüzden de hem üreticinin eline az para geçiyor, hem de belediyenin hissesi kayboluyordu.

Aynı konunun belediye yetkililerine de iletilmesi üzerine, sorun açıklığa kavuşturuldu. Halkın daha ucuz sebze ve meyve almasını sağlamak, üreticinin malını değerlendirmek için köylerden getirilen ürünlerin doğrudan, aracısız pazarlarda satılması sağlandı. Üreticiler sadece %3 belediye harcı ödeyerek vatandaşa ürünlerini satacaklar.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan belediye başkanı Ahmet Turan Ertuğ şunları söyledi:

Bazı köylü vatandaşlarımızın sebze ve meyvelerini Kalealtı’nda sorumsuz vatandaşlar aracılığı ile sattıklarını gördük. Bilhassa son günlerde acı biber, üzüm, acur ve fıstığın piyasaya çıkması kendi ürünümüz olan bu malların piyasada halka daha ucuz bir şekilde yansımasını zorunlu hale getirmiştik. Belediyenin mevcut pazar yerinde 500 kg’a kadar köylünün ürettiği mal köylü eliyle satıldığı takdirde %3 belediye resmi harcı hariç diğer resmi harçlardan muaftır. Böylece yasalar üreticiyi ve tüketiciyi korumak için yasalara yer vermiştir.

Köylülerimiz bu tabi haklarını aracılara bırakmamalıdırlar. Bu nedenle kale dibinde köylerden gelen her çeşit mal halde de köylü tarafından belirtildiği şekilde satılacaktır. Kalealtı ve diğer yerlerde satma zorunluluğu varsa, köylü bizzat Kalealtı bulundurulacak olan belediye zabıta memuruna müracaat ederek fiş almak suretiyle 500 kg’a kadar malını sadece %3 belediye harcını ödemek suretiyle satacaktır.

Bunun için zabıta müdürlüğü Kalealtı pazarının batı kenarında etrafı parmaklıklarla çevrili bir yer ayrılacak, bu yere köyden gelen mallar sırasıyla konacak, buradan esnaf eliyle değil, bizim zabıta memuru yönetiminde mal sahibi tarafından satılacaktır. Bu malların fiyatları serbest piyasa fiyatları ile oluşturulacaktır. Gerek görüldüğü taktirde müdahale edilecektir. Üretici ve tüketicinin haklarının korunacağının bilinmesini önemle rica ederim.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *