ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köylerinde kalmak istiyorlar

Köylerinde kalmak istiyorlar
YAYINLAMA: 13 Ocak 2023 / 16.22
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2023 / 16.22
Orköy yetkilileri, ormanları korumanın en önemli yolunun orman köylülerinin gelirini artırmak ve onlara yeni iş sahaları yaratmak olduğunu belirtirken, orman köylüleri de kentlere göç etmek istemediklerini, köylerinde kalmak için devletin desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getiriyor.

Göç etmek istemiyoruz

Orköy Şubesi, devlet üretme çiftliğinde üretilen ve yılda 6000 ton süt veren Hostein cinsi 30 iğneyi kura sonucu köylülere teslim etti. Orman köylerinin gelirinin büyük oranda hayvancılığa bağlı olduğunu, ancak ilimizde hayvancılığın yeterince desteklenmediğini belirten Cerit Yeniyapan köyü muhtarı Adnan Aslanoğlu, “Köyden kente göçü önleyelim. Köyü kente değil de kenti köye çekelim istiyoruz. Ancak bu olasılık insanların iş için kentlere göçmemesi ile sağlanabilir. Köylerden akın akın kentlere göç olmasın, üretim aksamasın, doğal doku korunsun istiyorsak, insanların kendi köylerinde kendi yörelerinde kalmasını sağlamak, işe aşa muhtaç etmemek gerekir. Süt inekçiliği yapmak için benim köyümden 70 hane başvuruda bulundu. Bunlardan sadece üç aileye inek verildi. Bu aileler adına seviniyorum. En azından üç aile, kendisine gelir getirecek bir uğraş buldu. Ancak gönül ister ki üç aile değil de, 53 aile geçimini temin için süt ineği alabilsin. Düşünün bir köyden 70 aile. Bu aileler köylerinde kalmak, kazandıkları paralarla çocuklarını okutmak, sağlık giderlerini karşılamak istiyor. Ancak bu aileler köylerinde geçimlerini temin edemeyecek olursa kentlere gidecek, yıllarca perişan olacaklar. Devlet köylere ve köylüye daha fazla destek olmalı” diye konuştu.

Ormanlar için orman köylüleri kalkındırılmalı

Orköy il müdür vekili Ertan Koska da ormanların korunabilmesi için orman köylülerinin kalkındırılması ve süt inekçiliği başta olmak üzere, arıcılık ve hindi palazı gibi gelir getirici faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kentteki iş fırsatı köylere getirilmeli

Orköy Şube müdürü orman yüksek mühendisi Şevket Tuncer, Gaziantep’in 159 orman köyü olduğunu, bu köylerde yaşayan ailelerin büyük bölümünün süt inekçiliği yapmak için başvurduğunu, ancak bütçenin sınırlı olması nedeniyle kura ile ailelerin tespit edildiğini söyledi. Tuncer, binlerce başvuru olmasına rağmen bütçenin kısıtlı olmasından ötürü Şehitkamil ilçesinden Cerit Yeniyapan köyü, İslahiye ilçesinden de Köklü, Tandır ve Aşabilen köyleri olmak üzere 15 aileye 30 süt ineği verildiğini bildirdi.

Yılda 6000 ton süt veriyor

Hostein cinsi süt ineklerinin yöremizdeki ineklere oranla çok daha verimli olduğunu açıklayan ziraat mühendisi Mustafa Güzel, “Hostein cinsi süt inekleri, süt sığırcılığı kapsamında et ve süt verimi çok yüksek hayvanlardır. Verimi yüksek bu ineklerden yılda 6000 tonun üzerinde süt almak mümkün. Köylülerimiz çok doğurgan olan bu hayvanlara çok cazip şartlarda sahip oluyor. Bir yıl ödemesiz, altı yıl vade ile sahip oldukları bu inekler, iki-üç ay sonra doğum yapacak” diye konuştu.

Güzel, 1997 yılında iki inek verdikleri bir köylünün şu anda 30 ineğe sahip olduğunu, sayıları şu anda az olsa da illerde süt ineklerinin çoğalmasının ailelere iyi bir gelir kapısı sağlayacağını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *