ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köye dönüşler, canlı hayvan üretimini artırıyor

Köye dönüşler, canlı hayvan üretimini artırıyor
YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 16.25
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 16.25
Canlı hayvan üretiminin giderek azaldığı ve canlı hayvan ihracatının sıfırlandığı ülkemizde, terör nedeniyle boşaltılan köylere yeniden dönüşlerin canlı hayvan üretimini de arttıracağına dikkat çekildi.

Yakılan köylere dönüş başladı

Güneydoğu ihracat birliği canlı hayvan ve su ürünleri birliği başkanı Rüştü Yıldız, canlı hayvan üretiminin terör nedeniyle köylerin boşaltılıp yakılması ile bitme noktasına geldiğini, ancak yeniden köye dönüşlerin özendirilmesi ile üretimin artacağını vurguladı.

1990 yılından beri canlı hayvan ihracatının her yıl biraz daha düştüğünü belirten Yıldız, şu anda ihracatın tamamen durduğunu belirtirken, “Geçen yıl dolar 1 milyon 600 bin lira, canlı koyun 2 milyon 400 bin liraydı. Bu yıl dolar 1 milyon 400 bin lira, koyun 3 milyon 800 bin TL. Japonya hariç dünyada en pahalı eti Türkiye yiyor. 1990’da terör yüzünden Doğu’daki köyler boşaltıldı. Köyleri boşaltılan ve yakılan insanlar hayvanlarını sattı. Van’ın bazı ilçelerinde 570 köy boşaltılarak yakılmıştı. Bu köylerden gelen insanlar hayvanlarını sattığından on binlerce aile hayvancılık yapmadı” diye konuştu.

Köye dönenleri devlet koyun vererek destekliyor

Yıldız, bu yanlışın düzeltilmesi için yaklaşık bir-iki yıldır yakılan ve boşaltılan köylere yeniden dönen halkın desteklenmesi ve köylerinde yaşaması için devletin kişi başına 15 koyun verdiğini, bununda kısa bir sürede canlı hayvan üretimini artıracağını belirtti.

Yıldız, “Son bir-iki yıldır tarım bakanlığının destekleri ile hayvancılık yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Devlet, köyleri yakılan insanların yeniden köyüne dönmesi amacıyla kişi başına ücretsiz 15 koyun veriyor. Köylerin en çok yakıldığı illerden Van, Diyarbakır, Hakkari en fazla etkilenenler, ancak köye dönüş projesi ile bu ailelerin yeniden köylerine dönmesi sağlandı. Bunun içinde devlet onlara koyun vererek destekledi. Yaklaşık bir-iki yıl öncesine kadar canlı hayvan üretimi konusunda çok karamsardık. Çünkü küçükbaş hayvan ırkının üretimi bitme noktasına gelmişti. Fakat son 1,5 yıldır köylere dönüşün özendirilmesi ve kişi başına 15 koyun olayı bizi heyecanlandırmaya başladı” şeklinde açıklama yaptı.

Ağılların yarısı boş

Yıldız, “İşin sevindirici tarafı da bir koyundan yılda üç koyun olabilme ihtimali. Çünkü kuzular beş aylık bir hamilelik döneminin ardından doğar. İyi bakım yapıldığında bir koyun yılda iki tane yavru verebilir” dedi.

Yıldız, ilimizde terör nedeniyle boşaltılan ve yakılan köyler olmadığı için bu destekten yararlanan kişiler bulunmadığını, beş yüze yakın ağıldan yarısının boş olduğunu sözlerine ekledi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *