ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Köy okulları tek tek kapatılıyor

Köy okulları tek tek kapatılıyor
YAYINLAMA: 26 Eylül 2022 / 15.06
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2022 / 15.07
Taşımalı eğitimin fiyaskoyla sonuçlandı, taşımalı eğitime bahane ederek öğrenci sayısı azalan okulların tek tek kapatıldığına, bu durumun ileride olumsuz bir takım sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekildi.

Köydeki öğrencinin eğitimden

uzaklaştırılması korkutuyor

Taşımalı sistem bahane edilerek köy okullarının tamamı kapatılıyor diyen eğitim Sen Gaziantep Şube başkanı Mehmet Bozgeyik, “Taşımalı eğitim sistemiyle ilgili sorunlar devam ediyor. Taşımalı eğitimden kısmen vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü taşımalı sistem bahane edilerek köy okullarının bir kısmı kapatıldı. On-15 kişiden az öğrencisi olan okullar kapatılıyor. Öğrencilere de toplu olarak 15-20 km uzaktaki bir başka okula taşınıyor. Bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz. Köydeki öğrencinin eğitimden uzaklaştırılmasını ülkemiz açısından iyi görmüyoruz. Çünkü okullar kapanınca yerini başka şeyler dolduruyor” dedi.

Cemaati az diye cami kapatılmıyor

Köylerde namaz kılan cemaat az diye camiler kapatılmıyor diyen Bozgeyik, “Üç kişi namaz kılıyorsa imam atanıyor. Ancak on öğrenci varsa okul kapatılıyor. Öğrenciler başka bir yere taşınıyor. Bu taşınmanın devlete ek bir maliyeti var. Taşımalı eğitim sisteminin yeni dönemde yeniden gözden geçelim kısmen ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

Lise kadar da dershane var

Mevcut eğitim sistemi ile dar gelirli insanların çocuklarını okuma şansı verildiğine dikkat çeken Bozgeyik, “İlköğretimden üniversiteye kadar eğitimin hemen tüm kademeleri paralı hale getirilmiş. Eğitimde özellikle ara kademeler oluşturulmuş. Her geçen gün artan dershaneler bunun en açık örneği. Bir ilde 20 tane lise varsa en az o kadar da dershane var. Özel dershanelerin dışında evlerde birebir eğitim veren öğretmenler var. Bu iş pazar haline getirilmiş. Öğrenci velilerine sanki öğrenci dershaneye gitmezse üniversiteye giremeyecek gibi bir imaj verilmiş” şeklinde açıklama yapıldı.

Eğitime ayrılan pay artırılmalı

Hükümetin özel öğretim kurumlarına ayırdığı kaynağı devlet kurumlarına ayırması gerektiğine dikkat çeken Bozgeyik, tüm imkansızlıklara rağmen hala devlet okullarının daha başarılı olduğunu belirtirken, “Özellikle üniversite sınavı sonuçlarına baktığımızda sınavı kazanan öğrenciler devlet okulunda okuyan ya da oran bakımından orada yetişenler. Tüm derecelerde devlet okullar daha iyi yerde. Aslında devlet var olan yatırımı devlet okullarına, öğretmene ve orada çalışanlara yapsa dershanelerin önünü kesecektir. Çünkü gelişmiş bir ülkede dershane kavramı yok. Son on yıldır devlet bütçeden eğitime ayırdığı payı her yıl azaltmış” dedi.

“2003 bütçesinden eğitime 6.4 gibi komik bir oran ayrılmış. Bu 6.4 lük bütçeden hem 1 milyona yakın MEB bünyesinde çalışan personelin maaşını ödeyeceksiniz, hem de okulların fiziki ihtiyaçlarını karşılayacaksınız. Bunun mümkün olmadığını sürekli belirtiyoruz. Bu anlayışla eğitimin sorunları çözülmüyor. Bu payın en az %10 beşlere çıkartılması gerekiyor. Önümüzdeki ekim kasım ayında yeni bütçe görüşmelerinde eğitime ayrılan payın artırılması gerekiyor” diye konuştu.

Mevcut öğretmen sayısı

kadar öğretmen açığı var

Bu eğitim sistemi ile var olan sorunların çözülmediği ortaya çıkmıştır diyen Bozgeyik, “Sekiz yıllık eğitimle birlikte normal eğitime geçilmesi hedefleniyordu. Ancak uygulamaya baktığımızda her ilde normal eğitim yapan okul on-15 civarında. Diğer tüm okullar ikili eğitim yapıyor. Programa baktığımızda program aslında normal eğitime göre hazırlanmış. Sabah saat 8:00 ile akşam saat 3:00 arası öğrenciler okula gidecek. Ancak hala ilimizde 80-90 kişilik sınıflarda eğitim öğretimi yapılıyor. Bu durum öğretmen açığını da yoku varsayıyor. İlimizde sınıf öğretmeni açığının gözükmemesinin nedeni, norm kadro gereği 30 kişiye bir öğretmenin verilmesi gerekiyor. Ancak baktığımızda 60-70 kişiye bir öğretmen düşüyor. Hal böyle olunca da kağıt üzerinde öğretmen açığı gözükmüyor. Bu nedenle İlimizde öğretmen açığı yok fazlası var deniliyor. Aslında 30 kişilik öğrenci üzerinden düşündüğünüzde iki kat oranda yeniden bir öğretmen ihtiyacı var” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *