ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Kötü örnekler gazetecilik mesleğini temsil edemez”

“Kötü örnekler gazetecilik mesleğini temsil edemez”
YAYINLAMA: 27 Mayıs 2020 / 13.24
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2020 / 13.24

Sarı Basın Kartları Komisyonu’nun iki gün süren toplantısı sona erdi. Komisyon üyeleri Sarı Basın Kartı için yapılan 132 başvurudan 116’sını 83 Sürekli Sarı Basın Kartı başvurusundan 63’ünü olumlu değerlendirdi. Toplantı sonunda cemiyette basın mensuplarıyla buluşan komisyon üyelerinden basın mesleği ile ilgili ilginç mesaj ve açıklamalar geldi.

Yerel basının büyük bir kriz içerisinde yaşam mücadelesi verdiğini hatırlatan Ali İhsan Göğüş, ekonomik krizin her sektörü olduğu gibi basın sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti. İstanbul’da 3 bin civarında gazetecinin işsiz kaldığını hatırlatan Göğüş, “Gazeteci bağımsız düşünmesini engellemeyen trendde devam etmeli, ancak düşüncesi engellendiği an orayı terk etmelidir. Gazeteci belirli kurallarına uymak şartı ile özgürce ifade özgürlüğünü kullanmalıdır. Bir gazeteci bunu kaybettiği taktirde artık ona devam edemez. Gazeteci aynı zamanda ekonomik olarak bağımsız olabilmelidir” diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Bilgin, gazetecinin yalnızca haber yazan değil, daha önce haberi araştıran bir kaç yerden doğrulattıktan sonra kamuoyuna ulaştıran kişi olduğunu söylerken, gazetecinin yazdığı haberle çok sayıda insana hitap ettiğini, ancak son yıllarda tiraj artırmak uğruna mesleğin dışına çıkıldığını vurguladı.

Her ekrana çıkan kişiyi yayıncı olarak görmediğini ve her gazetenin köşesine çıkan kişiyi de gazeteci olarak değerlendirmediğini belirten Bilgin, “Kimin bu mesleği yaptığı kimin gazeteci olup olmadığının kavgasını, ekmeğini bu işten kazanan bu mesleği ayakta tutmaya çalışanların ayırt etmesi, onları içlerinde barındırmaması gerekir. Kötü örnekler bizleri temsil edemez. Çünkü bu meslekte mankeninden, sanatçısına kadar herkes var, ama onlar hiçbir zaman hancı değil yolcudur. Her şeyi başkasından beklemeyin kendi aramızda daha sıkı bir örgütlenme ile böyle sıkıntılar aşılır” dedi.

Bir kahvehanenin bile belediye, itfaiye, sağlık müdürlüğü, vilayet gibi birçok yere başvurduktan sonra ancak açılabildiğini, fakat gazete çıkarmak istenildiğinde Vilayete dilekçe vermenin yeterli olduğundan yakınan Bilgin, tüm bu sıkıntıları her yerde söylediklerini, ancak bunları yayınlayacak gazete ve televizyonlar olmadığını ifade etti Bilgin, bu düşüncelerini kamuoyuna ulaştıramadıklarını vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *