ANASAYFA arrow right Güncel

Kötü muameleye ve ayrımcılığa yol açan dayatmalara son verilmeli

YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 21.13
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 21.13
Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezi’nde bulunan sığınmacılara kötü muamele yapılarak zorla “Gönüllü geri dönüş formu” imzalatıldığını tespit etti

Yürütme Kurulu üyesi Av. Nazlı Göbek, “Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezinin barınma koşullarının insan onuruna uygun şartlara gerilmesini, etkili bir soruşturma yürütülerek bu süreçte yabancılara kötü muamelede bulunan görevlilerin tespit edilip cezalandırılması amacıyla çağrıda bulunmaktayız. Yabancılara Uluslararası hukuktan ve 6458 sayılı yasadan doğan asgari haklarının sağlanması ve yasal sürecin hukuka uygun olarak işletilmesi, kötü muameleye ve ayrımcılığa yol açan uygulamalara ve dayatmalara son verilmesi yönünde çağrıda bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Göbek, “12 Ocak tarihinde Gaziantep Oğuzeli geri gönderme merkezinde idari gözetim altında bulunan, geçici koruma statüsüne sahip Suriye uyruklu sığınmacıların kötü muameleye maruz kaldıkları, şiddet uygulanarak  zorla ‘Gönüllü geri dönüş formu’ imzalatıldığı ve otobüslerle toplu olarak Hatay’da bulunan Apaydın Geçici Barınma Merkezinde sevk edildiği yönünde gelen yoğun şikayetler üzerine Gaziantep Barosuna kayıtlı meslektaşlarımız müvekkillerine ulaşmış ve söz hususlara ilişkin tuttukları tutanaklar ile durumu Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu ile paylaştılar” dedi.

“Tutulan tutanaklar da sığınmacıların darp edildikleri, kandırılarak ve evraklara zorla imza attırılarak Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezine getirildikleri tespit edildi” diyen Göbek, “Tutanaklar Gaziantep Barosuna intikal ettikten sonra meslektaşlarımız ivedilikle harekete geçmiş ve 13 Ocak tarihinde Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezine gittiler. Burada sayım olduğu gerekçesiyle saat 10.00'da yabancılarla görüşebilecekleri taraflarına aktarıldı. Yarım saat kapıda bekletildikten sonra kamp müdürüyle yaşanılan tartışma ve yoğun ısrarları neticesinde 09.30 itibariyle geçici barınma merkezine giriş sağlanabildi” şeklinde konuştu. 

Av. Göbek, “Meslektaşlarımız sığınmacılar ile  yaptıkları görüşmelerden sonra bu kişilerin idari gözetim altında oldukları, haklarındaki sınır dışı kararına karşın dava süreçlerinin devam ettiğini, buna rağmen 12 Ocak tarihinde 35-45 kişilik 4-5 otobüs ile toplu olarak Hatay’da bulunan Apaydın Geçici Barınma Merkezinde getirildiklerini, burada hem Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme merkezinden çıkarılmadan önce hem de Apaydın Geçici Barınma merkezine alınmadan önce jandarmalar tarafından sadece imza kısımları görünecek şekilde bazı evrakların zorla imzalatılmaya çalışıldığını, bu evrakların ne olduğunu sorduklarında ise dosyalarıyla ilgili olduklarını, kesinlikle üst tarafına bakmalarına müsaade edilmediğini taraflarına aktarmışlar. Hatay Apaydın Geçici Barınma merkezinde, bazı sığınmacıların bu evraklara baktığını, bakılan bu evrakların gönüllü geri dönüş formu olduğunu gördüklerini, evraklara bakan kişilerin de jandarmalar tarafından kötü muameleye maruz kaldığını, bunun üzerine imzalamak istemeyenlerin de şiddete maruz kaldıklarını, bazılarının ise şiddet görme endişesiyle bu formları imzaladıklarını, jandarmalar tarafından bu yaşananların kimseye anlatılmaması konusunda tehdit edildiklerini beyan etmişler” diye konuştu.

“Ailelerinin Türkiye'de olduklarını, Suriye’ye gönderilmeleri halinde can güvenliklerinin olmadığını tutanaklara geçmesi adına meslektaşlarımıza anlattılar” ifadelerini kullanan Göbek, “Jandarmalar tarafından konuşmaması adına tehdit edilen Suriye uyruklu bazı sığınmacıların bu korkular neticesinde avukatlarla konuşmak istemediği ve konuşan bazı sığınmacıların ise bu görüşme tutanaklarına imza atmak istemediği görüldü. Yapılan bu görüşmeler sonrasında 13 Ocak tarihinde 150 kişinin daha getirileceği taraflarına aktarıldı. Aktarılan bir diğer husus ise toplanma alanında jandarmalar tarafından video kaydı alındığı ve bu video kaydında jandarmalar tarafından 'Suriye'ye dönmek istiyor musunuz?' sorusuna verilen 'Hayır' cevabından sonra jandarmanın tehdidi üzerine aynı sorunun tekrar edildiği ve sığınmacıların tehdit altında bu soruya 'Evet' cevabını cevabı vermek zorunda kaldıkları taraflarına aktarıldı. Sığınmacılarla yapılan görüşme esnasında, telefonlarında geçici barınma merkezinde kaldıkları odaların görüntülerini meslektaşlarımıza izletmişler. İzlenilen görüntülerde geçici barınma merkezinde bulunan sığınmacıların kaldıkların odaların soğuk hava şartlarına uygun olmadığı, ısınmaları için gerekli düzeneklerin olmadığı, odaların çok küçük, havalandırmanın ise yetersiz olduğu, banyo imkanlarının olmadığı, yerde yattıkları ve oluşturulan bu şartların insan onuruyla bağdaşmayacak düzeyde olduğu meslektaşlarımızca gözlemlendi” açıklamasını yaptı.

Geçici barınma merkezinde bulunan sığınmacıların kendilerini burada güvende hissetmediklerini, yeniden kötü muameleye maruz kalmaktan endişelendiklerini, barınma şartlarının insan onuruyla bağdaşmadığını, haklarında verilen sınır dışı kararlarına açılan davalarının sonuçlanmasının beklenmeyi talep ettiklerini, can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle Suriye'ye gönderilmek istemediklerini, yaşadıkları bu mağduriyetlerin giderilmesini ve kötü muamelede bulunan görevlilerin tespit edilip cezalandırılmalarını avukatlardan talep ettiklerinin altını çizen Göbek, “Tutulan tutanaklar meslektaşlarımız tarafından imza altına alınarak Gaziantep Barosuna ve Gaziantep Göç ve İltica Komisyonuna teslim edildi. Gaziantep Göç ve İltica Komisyonu olarak gerek Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme Merkezinde tutulan tutanaklar gerekse Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezinde tutulan tutanaklar ve buna ek olarak Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezinde yaşanılanlar gözlem raporu haline getirilip, Gaziantep Barosuna, belirttiğimiz ilgili kurumlara gönderilmek üzere 20 Ocak tarihinde teslim edildi” şeklinde konuştu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *