ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kotaları unutun, rekabeti düşünün 

Kotaları unutun, rekabeti düşünün 
YAYINLAMA: 24 Ağustos 2020 / 19.33
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2020 / 19.33

Gaziantepli tekstilcilerin kendilerini rekabet ortamına hazırlamaları gerektiğini vurgulayan ABD Büyükelçisi Robert W. Pearson, kotanın o kadar önemli olmadığını, 2005 yılında tüm kotaların tamamen ortadan kalkıp serbest ticarete geçileceğini hatırlatırken ABD’de 3 büyük tekstil firması iflas etti.  Böyle bir rekabet ortamında kendi firmalarımıza bile sahip çıkamayız" diye konuştu.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, dün gazetemizi ziyareti sırasında, “Sıcak mektubunuz için teşekkür ederim, güzel duygularla dolu bu mektuptan çok etkilendim. Mektubunuza yanıtı da hemen vermek istiyorum” dedi ve şunları söyledi:

“Gaziantep halkının ekonomik olarak ne kadar zarar gördüğünü biliyor ve bu konuda hassas davranıyoruz. ABD ile sizin ekonomik ve endüstri kuruluşlarınız arasında işbirliğini geliştirmek ve fırsatların neler olduğunu öğrenmek için Gaziantep’teyiz.”

Önce ticaretle ilgili konuşmak istiyorum.1 Ocak 2001 tarihi itibariyle, ABD’ye giden tüm tekstil ürünlerindeki kotanın yüzde 50’si bitaraf edilecek. Böylece 20 günden az bir zamanda pazarımızın yarısı dış ticarete açık olacaktır. 2002 Yılı sonu itibariyle tekstil kotası tamamen kaldırılacak. ABD’deki tekstil sektörü 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle tamamen serbest ticarete açık olacaktır.”

“Eğer ben Türkiye’de tekstil sektöründe çalışan biri olsam, kota için değil, rekabetten endişe ederdim. Dünyanın her yerindeki rakiplerimi bulur, onlardan çok iyi olduğumuzu 2005 itibariyle kanıtlamaya çalışırdım. “

“Bu yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde üç tane büyük tekstil firması iflas etti. Rekabet nedeniyle kendi firmalarımızın iflasına izin verirken, başka ülkelerin endüstrilerini koruyamayız. ABD ile Türk tekstil sektörü arasında gelişme ortamı yaratılabilmesi için her türlü girişimde bulunmaya hazırım. 2005 Yılı’nda Türk tekstil şirketlerinin kazançlı çıkmasını isteriz.”

“Bölgeyi çok iyi kolluyoruz. O nedenle hem Gaziantep, hem de bölgeden gelecek tekliflere açığız. Bu yıl GAZÜ Rektöre, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit’i ABD’ye davet ettik. Son zamanlarda Fullbright Bursu için başvuran olmadı. Bu konuda Erzurum ve Van’dan talep var. Gaziantep’ten de bir başvuru olursa, özel bir önemle değerlendiririz.”

“Aynı zamanda Irak ile olan ilişkiler konusundaki endişelerinizi izliyoruz. Türk hükümetini ve halkını dikkatle dinliyoruz. Şu anda tüm operasyonlar Usame Bin Ladin ve El Kaide üzerine yoğunlaşmış durumda. Öncelikle onların halledilmesi gerek. Başkanımız Irak’a operasyon düzenlenmesi konusunda bir karar vermiş değildir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *