ANASAYFA arrow right Sağlık

‘Koruyucu hekimlik, tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir’

‘Koruyucu hekimlik, tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir’
YAYINLAMA: 26 Kasım 2020 / 16.47
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2020 / 16.47
Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekim Odası Başkanı Meltem Peri, 18-24 Kasım tarihleri arasında kutlanan Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Tek Sağlık Yasası çıkarılmalı” çağışı yaptı

Başkan Peri, “Beşeri hekimler, veteriner hekimler ve diğer tüm sağlık personelinin bir arada çalışmasını sağlayacak Tek Sağlık Yasası çıkarılmalı. Veteriner hekimlerin prensibi olan; ‘Koruyucu hekimlik, tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir’ bakışı benimsenmelidir. Halk ve hayvan sağlığı konusunda çalışmalar yapacak, erken uyarı, erken teşhis yapabilecek hastalık kontrol ve önleme merkezleri kurulmalı” dedi.

Antimikrobiyal direncinin, bilinçsiz ilaç kullanımı nedeniyle, insan ve hayvan sağlığını tehdit eder düzeye gelmesinin geleceğimizin en önemli sorunlarından biri olduğu tespitini yapan Peri, “Yanlış kullanım; yeni geliştirilen antibiyotiklerin çok erken dönemde etkisizleşmesini, bakterilerin direnç geliştirmesini sağlar. Eğer önlem alınmazsa, en basit mikrobiyal hastalıkların tedavisinin güçleşmesi, direnç kazanmış bakterileri tedavi edecek antibiyotik bulunamaması kaçınılmaz olacak. Bu tehditten korunmak için toplum bilincinin oluşturulması, enfeksiyon kontrolünün doğru şekilde yapılması böylece tehlikenin bertaraf edilmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Antibiyotiklerin yüzde 30-40’ı yanlış veya gereksiz yere kullanıldı

Başkan Peri, 2018 itibariyle insan ve hayvan sağlığı için reçete ile satışın zorunlu kılındığını hatırlatırken, “Yapılan araştırmalar antibiyotiklerin yüzde 30-40’ının yanlış veya gereksiz yere kullanıldığını göstermektedir. Örneğin; akut solunum yolu enfeksiyonları antibiyotik tüketiminin yüksek orana sahip sebeplerindendir, ancak bu enfeksiyonların yüzde 70’i viral kökenlidir. Yine gastroenterit hastalıkları, üriner sistem hastalıklarında antibiyotik kullanmak gerek mi, ne kadar süre kullanmak gerek sorularına mutlaka bir hekim cevap vermelidir. Günümüzde hala, antimikrobiyal direnç nedeniyle, insanlarda ve hayvanlarda enfeksiyona bağlı ölümler görülmektedir ve bu küresel bir sağlık sorunu olarak ele alınmaktadır. Direnç arttıkça tedavisi zor enfeksiyonların artması, hastalıkların daha uzun sürmesi, yayılması, salgın ve ölüm riskinin artması söz konusu” açıklamasını yaptı.

Hayvanların aşısı düzenli yapılmalı

Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekim Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Tarım ve hayvancılık sektöründe alınabilecek önlemler şunlar olmalıdır; hayvanlara antimikrobiyel ilaçlar sadece enfeksiyon tehdidi varlığında ve veteriner hekim kontrolünde verilmelidir, evdeki pet hayvanlarının da, çiftlik hayvanlarının da aşılamaları düzenli olarak yapılmalı, böylece enfeksiyonlar dolayısıyla antibiyotik ihtiyacı azaltılmalıdır, tarımda antibiyotik kullanımına alternatifler geliştirilmelidir, antibiyotik kullanımında uluslararası standart uygulanmalıdır. Antimikrobiyal direnç (bakteri, mantar, virüs ve parazitlerin tedaviye direnmesi bunun sonucunda antibiyotik, antifungal, antiviral, antiprotozoal ilaçların etkilerini kaybetmesi) insan ve hayvan sağlığı açısından giderek büyüyen kitlesel bir tehdittir ve buna engel olmak insanın elinde.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *