ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Koruyucu ailelik ilgi görmüyor

Koruyucu ailelik ilgi görmüyor
YAYINLAMA: 01 Şubat 2021 / 14.06
GÜNCELLEME: 01 Şubat 2021 / 14.06

Çocukların sağlıklı gelişebilmesi 5*için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek aile ortamına ihtiyaç olduğunu söyleyen Sosyal Hizmetler İl Müdürü Turan Kelleci, ailelerin bu konuda daha duyarlı olmasını istedi. Kelleci, geçen yıl 15, bu yıl ise 4 kişinin kimsesiz çocukları koruyucu aile olarak almak için başvurduğunu bildirdi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Turan Kelleci, koruyucu aile olayının Gaziantep’te gelişmediğini belirterek, ‘Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılmayan çocukların, kısa veya süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin, devlet denetiminde yetiştirilmesi olarak tanımlanan hizmeti verenlere denilir. Kuşkusuz anne ve babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek ister. Ancak bazı aileler zihinsel, bedensel ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm, cezaevi gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremez ve çocuklarının gereksinimlerini karşılayamaz hale gelmektedir. Böyle durumlarda çocuklara yardım etmenin en iyi yolu öz ailelerinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanması amacıyla koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılmasıdır” dedi.

Koruyucu aile çocuğa sağladığı aile ortamı, çocuğun psikososyol gelişiminin sağlıklı şekilde gerçekleştirmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Kelleci, “Koruyucu aile hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi yıpranmadan geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, çocuklara öz ailesi okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Böylece koruyucu aileler sadece çocuğa yardım etmekle kalmayıp, desteğe gereksinimi olan güç durumdaki aileye de yardım etmiş olur.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun bir elinden tuttuğu çocukların öteki ellerinden de koruyucu aileler ve toplumun tutması gerek. Çocukları koruyucu aile olarak almak isteyenlere ayda 30 milyon lira kadar maddi yardımda da bulunuyoruz. Eğer çocuk özürlü olursa fiyat iki katına kadar çıkar. Ayrıca okul zamanlarında koruyucu ailelere okul masraflarından dolayı iki kat ücret ödenir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *