ANASAYFA arrow right Ekonomi

Koronavirüs, turizme büyük darbe vuracak

Koronavirüs, turizme büyük darbe vuracak
YAYINLAMA: 28 Nisan 2020 / 20.51
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 18.53

Gaziantep Turistik Eşya Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Yaz, yaptığı açıklamada Koronavirüsün Gaziantep turizmine büyük darbe vuracağının altını çizdi. “Koronavirüs nedeniyle Gaziantep’e gelecek turist sayısı azalacak, belki de hiç gelmeyecek. Dolayısıyla bundan en büyük zararı şehrimiz ve esnaflarımız görecek” dedi.

Bankaların önü kalabalık, sosyal mesafe kalmamış

“Futbol maçlarının ertelenmesi, okulların kapanması ve diğer sektörlerin durması ile turizm büyük kayıp yaşayacak” ifadelerini kullanan Başkan Yaz, “Koronavirüs sadece Türkiye veya Gaziantep’i değil, tüm dünyayı etkiledi. Dolayısıyla bir an önce bu virüsten kurtulmak istiyoruz. Bu virüsten kurtulmak için en büyük görev vatandaşlara düşüyor. Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça, evlerinden dışarı çıkmamalılar, çıkıyorlarsa bile sosyal mesafe kuralına dikkat etmeliler. Ama bu kurala uyulmadığını görüyoruz. Vatandaşlar 4 gün değil 4 yıldan beri evdelermiş gibi sokaklara akın etmişler, bankaların önü kalabalık, sosyal mesafe kalmamış ve yetkililer hiçbir yaptırım yapmıyor” eleştirisinde bulundu.

Esnaf, iş değil, kredi çekme derdinde

Şu anda esnafların derdinin iş değil kredi çekmek olduğunu anlatan Yaz, “İhtiyacı olan da ihtiyacı olmayanda krediye başvuruyor. Bunun çok iyi irdelenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Önemli olan krediyi ihtiyaç sahibi esnafların almasını sağlamaktır. Ayrıca çeklerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı. Sadece çeklerin ödenmesi için ‘Akdi’ kredi adı altında kredi veriliyor. Kişinin sicili temiz ise kredi alabiliyor, ama kredi alamayanlar ne yapacak?” diye sordu.

Salgının devam etmesi halinde birçok esnaf iflas edecek

Koronavirüs salgınının devam etmesi halinde sektördeki birçok esnafın iflas edeceğini kaydeden Yaz, “Çünkü bu süreç çok zorlu bir süreçtir. Piyasaları bir anda eski haline getiremezsin, bunu kademeli olarak yapmak gerekiyor. Piyasalar Haziran ayı gibi canlanacak deniliyor, ama zor gibi görünüyor. Esnafı bir taraftan Koronavirüs vururken diğer taraftan dolar vuruyor. Çünkü Koronavirüs nedeniyle işler durdu, dolar da 7 lirayı gördü. Dolar borcu olanların borcu katlanıyor ve dolar yükseldiğinde ürünlere zam geliyor. Artık söyleyecek kelime bulamıyoruz” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *