ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Koronavirüs salgını ile birlikte turizm sektörü durma noktasına geldi”

“Koronavirüs salgını ile birlikte turizm sektörü durma noktasına geldi”
YAYINLAMA: 05 Mayıs 2020 / 21.17
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2020 / 12.32

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Koronavirüs salgınının Turizm sektöründe çalışanların ve turizm seyahat acentelerine etkilerinin olumsuz etkilerini dile getirdi, Kaplan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a çağrıda bulunarak ivedilikle sektör ile ilgili ek paket açıklanması gerektiğini vurguladı.

Milletvekili Kaplan konu ile ilgili yaptığı açıklamasında: “Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında Turizm sektörü gelmektedir. Turizm gelirleri geçen yıl aynı döneme göre yüzde 11.4 azalarak 4.1 milyar dolar gerilemiştir. TUİK verilerine göre, gelirin yüzden 80.6’sı yabancı ziyaretçilerden, yüzde 19.4’ü yurtdışında ikamet eden ziyaretçilerden gelmektedir. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 3.56 milyar dolarını kişisel harcamalar, 536.4 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturmaktadır. Buna göre Mart ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 64 azalarak, 968 bin 537 oldu. OECD verilerine göre turizm faaliyetlerinin eylül ayında toparlanmaya başlaması ve yılın son çeyreğinde kademeli olarak güçlenmesi halinde dahi turizm ekonomisindeki daralma yüzde 70’e kadar yükselebilecektir. Verilerden de gördüğümüz üzere Koronavirüs salgını ile birlikte bu yıl turizm sektörü durma noktasında gelmiştir” diye ifade etti.

Kaplan, açıklamasının devamında şunları turizm sektöründen çalışanlarının sorunlarını dile getirerek , “ 10 Mart itibariyle ülkeler arası seyahatlerin iptal edilmesi, uçuşların iptal edilmesi, seyahatlerin askıya alınması, toplantı, kongre etkinlikleri yasaklanmasıyla sektör durdu.  Sektörde yüzbinlerce sezonluk çalışan insan var. Sezonluk çalışan işçiler işbaşı yapamıyor. Sezonluk çalışan turizm emekçileri işsizlik maaşından faydalanamıyor, kısa çalışma ödeneği koşullarının tutmamasıyla birlikte ödenek alamıyor. Otellerin, işletmelerin faaliyetlerinin durduğu bu dönemde; turizm sektöründe çalışan emekçiler evlerine ekmek götüremeyecek durumda. Hükümet bu emekçileri görmezden geliyor. Salgının en çok etkilediği sektörlerin başında gelen turizm sektörü ve turizm sektöründe çalışan emekçiler çaresiz. Hükümet acilen sezonluk çalışan turizm emekçilerine nakit desteği vermelidir. Kısa Çalışma Ödeneğinden ve işsizlik maaşından faydalanamayan işçilerin maaşları devlet tarafından ödenmelidir. Turizm sektöründen çalışan emekçilerin salgın bitene kadar kredi kartı borçları ötelenmeli, bankalar düşük faizli ve uzun vadeli ihtiyaç kredisi vermelidir.  Ayrıca bu emekçilerimiz Vergi ve SGK prim ödemelerine öteleme yerine muafiyet getirilmelidir”” dedi.

Kaplan, Turizm seyahat acentelerinin da zor günler geçirdiğini kaydederek, “Ülkemize yılda 40 milyar döviz getiren Turizm Seyahat Acentelerine Hükümet’in hiçbir destek ve yardım paketi yok. Öylece kaderlerine terk edilmiş durumdalar. 2020 sezonu çalışmalarını 2019 yılı ikinci yarısından itibaren yapan Turizm Seyahat Acentelerinin tüm işleri iptal oldu ve kazançlarını iade ettiler. Seyahat acenteleri gelirlerini uçak bileti, kültür ve yaz tatili turları ve Hac-Umre turlarından elde ederken; tüm faaliyetlerin durmasıyla birlikte zor günler geçirmektedir. Acente ofisleri kapalı ancak kira, elektrik, su, doğalgaz faturaları giderleri devam etmektedir. Acente çalışanlarının büyük bir çoğunluğu ücretsiz izine çıkarılarak geçim sıkıntısı çekmektedir” diye ifade etti.

Kaplan, Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy’a çağrıda bulunarak şunları dile getirdi: “12 bin acente çalışanı ve ailelerinin mağduriyetleri görmezden gelinmemelidir. Bakan Ersoy’a çağrıda bulunuyorum; en kısa sürede ek bir ekonomik destek paketi çıkarılarak turizm seyahat acentelerinin ve çalışanlarının mağduriyetleri giderilmelidir. 2020 sezonu çalışmalarını 2019 yılı ikinci yarısından itibaren yapan Turizm Seyahat Acentelerinin işlerinin iptal olması ve kazançlarını iade etmeleri nedeniyle ekonomik anlamda büyük bir kriz yaşayan iş yerlerinin kiraları ve tüm vergilerin sene sonuna kadar devlet tarafından karşılanmalıdır. Personel ücretlerinin en azından bir kısmını devlet karşılamalıdır. Turizm Seyahat Acenteleri sahiplerine, acil olarak sicil affı getirilmeli ve sektör gelinen noktada devlet tarafından desteklenmelidir. Kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli ekonomik destek paketleriyle hem istihdamın devamlılığının sağlanması için hem de ekonomik destek için ek paket çıkarılmalıdır. Turizm, ülkemizin bel kemiğidir. Sektör ve sektör çalışanları daha fazla mağdur edilmemelidir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *