ANASAYFA arrow right Ekonomi

Koronavirüs salgını birçok esnafa kepenk kapattırdı

Koronavirüs salgını birçok esnafa kepenk kapattırdı
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 21.35
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 21.51

Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, Koronavirüs salgınının sektör üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiğini vurgularken, bu süreçte birçok esnafın kepenk kapattığını söyledi.

“Gaziantep Üniversite civarındaki dükkan kiraları çok yüksek olduğundan birçok esnaf battı. Bu süreç sektörümüz açısından çok ağır oldu. Çünkü esnaf para kazanamayınca 10-15 bin lira kirayı nasıl ödesin?” şeklinde konuştu.

Sıcak satış yapmanın serbest olmasını istiyoruz
Koronavirüs salgını nedeniyle satış kalmadığını ifade eden Özlü, “Bu salgının ülkemizi ve dünyayı nasıl etkilediği ortada. Dondurma veya tatlı yemek keyif işi olduğundan hafta sonu yasakları satışları tamamen bitirdi. Ayrıca sıcak satış yapamıyoruz, evlere sipariş tarzı çalışılıyor. Fırınlarda sıcak ekmek satışı nasıl serbestse bizim sektörümüzde de sıcak satışın serbest olmasını istiyoruz. Satışlarımızı konulan kurallara ve sosyal mesafeye göre yapalım” ifadelerini kullandı.

Birçok esnaf krediye başvurdu, ancak alamadı
Devletin küçük esnafa vermiş olduğu kredilere değinen Başkan Özlü, birçok esnafın krediye başvurduğunu ancak alamadığını belirtti. “Sicili bozuk olmayan veya vergi olmayan esnaflar aldı. Ancak şu zamanda birçok esnafın sicili bozuk veya vergi borcu var. Yıllardan beri sistem bu şekilde işliyor. Dolayısıyla başvuran esnafların en fazla yüzde 20’si kredi almıştır. Esnaf, bir umut olarak bu krediye başvurdu, ancak hayal kırıklığı yaşadı. Tüm bankalar borçları erteleyecekti, fakat ertelemedi, ev veya dükkân sahipleri kiralarını alıyor” diye açıklama yaptı.

Kayıt dışı çalışana kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz
Özlü, kayıt dışı çalışmanın sektörün en büyük sorunları arasında yer aldığına dikkat çekerken, bu konuda ilgili kurumlar ile görüşmelerin sürdüğünü ve söz verildiğinin altını çizdi. “Bu sene kayıt dışı ile çok farklı şekilde mücadele edeceğiz. Tüm kurumlar ile el ele verecek ve kayıt dışı çalışan tespit edildiği zaman büyük cezai yaptırımlar uygulayacağız. Bu şekilde bu zorlu süreçte esnafımızın hakkını sonuna kadar koruyacağız. Günümüzde daha çok fabrikasyon ürünler var. Makine ile üretilen ürünlerde kimyasal kullanılıyor. Çünkü lezzeti tutturamazlar. O nedenle vatandaşlarımızın Antep dondurmalarını tercih etmelerini istiyoruz” dedi.

Bu dönemde de fırsatçılar piyasaya çıktı
Girdi maliyetlerinin yükseldiğini kaydeden Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, dondurma fiyatlarının değişmeyeceğini açıkladı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sade 30 lira, karışık 45 ve fıstıklı dondurma 60 lira. Bu fiyatlar esnafı kurtarmaz, ama bu zor süreçte herkes gibi bizde elimizi taşın altına koyduk. Bunun yanı sıra her zaman olduğu gibi bu dönemde de fırsatçılar piyasaya çıktı. Dolara zam geldi deyip, ham maddelere zam yapıyorlar.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *