ANASAYFA arrow right Sağlık

Koronavirüs, atık sularda 100, normal sularda 10 gün yaşayabiliyor

Koronavirüs, atık sularda 100, normal sularda 10 gün yaşayabiliyor
YAYINLAMA: 01 Kasım 2020 / 20.34
GÜNCELLEME: 01 Kasım 2020 / 21.27
Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Tevfik Uygur, içtiğimiz sulara dikkat çekti. Koronavirüsün atık sularda 100, normal temiz sularda ise 10 gün yaşayabildiği tespitini yapan Uygur, “Kentimizde ki içme suları ile ilgili test yapılıp yapılmadığı konusunda herhangi bir bilgimiz yok” şeklinde konuştu.

Jeoloji Mühendisliği eskisi gibi çok da rağbet görmüyor

“Pandemi sürecinde yasaklar ve şehirlerarası kısıtlamalar işlerin aksamasına neden oldu” diyen Uygur, “Yasaklar nedeniyle işler zamanında yetişmedi. O zamanlarda 2-3 haftada sadece 4-5 gün çalışabildik. Ülkemizde bir ekonomik krizin olduğunu göz ardı edemeyiz. Birçok meslektaşımız bu süreçte işsiz kaldı. Şu anda meslektaşlarımız arasında ki işsizlik İnşaat Mühendislerinin 2 katıdır. Bu bölümü bitirip de iş bulamayanlar banka başta olmak üzere başka sektörlerde çalışmaya başladılar. Zaten Jeoloji Mühendisliği eskisi gibi çok da rağbet görmüyor. Ülke genelinde 13-14 üniversite de Jeoloji Mühendisliği Bölümü bulunurken, bu sene sadece 3-4 üniversitenin kontenjanı doldu, diğerleri dolmadı” diye konuşma yaptı.

Türkoğlu-Kahramanmaraş arasındaki hat bizleri korkutuyor

Deprem konusuna değinen Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Tevfik Uygur, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Gaziantep’in Türkiye geneline göre aşırı depremselliği yok ama il sınırlarımın içerisinden geçen fay hattı var. Bu faylar 400 yılda bir 7 şiddetinde deprem üretme potansiyeline sahip. Türkoğlu-Kahramanmaraş arasında ki hattında 500 yıldır deprem olmadığı biliniyor ve bu potansiyel bizleri korkutuyor.”

Olası deprem Gaziantep’teki zemini kötü olan yapılar zarar görecek

Uygur, Türkoğlu-Kahramanmaraş arası hattında ki olası depremde İslâhiye ile Nurdağı’nın çok etkileneceğinin altını çizerken, “Olası deprem Gaziantep’te ki  zemini kötü olan yapılar zarar görecektir, ancak bu zararın boyutunu tahmin edemiyoruz. Kentimizde 3 sene önce diri fay hattı yenilendi ve bu belli sürelerle

Şimdi ki yapılarda zemin etüdü yapılıyor ama bazı yerlerde jeoloji Mühendislerin yaptığı çalışmalar kontrol edilmiyor. Yani jeoloji mühendisi arazide sondaj yapmak ve ona göre bir rapor yazmak zorunda. Belediye de araziyi kontrol etmeli ancak edilmiyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *