ANASAYFA arrow right Sağlık

Koronavirüs aşısının üçüncü hatırlatma dozu Türk aşısı olabilir mi?

Koronavirüs aşısının üçüncü hatırlatma dozu Türk aşısı olabilir mi?
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2021 / 14.51
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2021 / 14.51
Sağlık Bakanı Koca, gelecek bir yıl içinde iki doz aşı olanlara Türk aşısı ile üçüncü bir hatırlatma dozu uygulanabileceğini gündeme getirmişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, iki doz Covid-19 aşısı olanlara gelecek bir yıl içinde hatırlatma dozunun gündemde olduğunu belirterek, bunun Türk aşısıyla yapılabileceğini söylemesi yeni bir tartışma başlattı. Peki uzmanlar, üçüncü doz aşının yerli aşıyla yapılıp yapılamayacağı hakkında ne düşünüyor?

 “Hatırlatma dozu ilk aşılamada hangi aşı yapıldıysa onunla yapılmalı”

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre, Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Şimdiye kadar olan aşı tecrübemiz gösterdi ki aşılanan bebeklere bir yıl sonra aynı aşıyla hatırlatma dozu yapılması gerekiyor. Bu korona için de gerekli olabilir” dedi. Prof. Kurugör, “Ancak buradaki kural hatırlatma dozunun ilk aşılama hangi aşıyla yapılmışsa onunla yapılmasıdır. Yani bir kişiye Sinovac uygulandıysa yine Sinovac, BioNTech yapıldıysa yine BioNTech uygulanmalı” diye devam etti.

“Faz 3 çalışmasının bir bölümü önceden Sinovac ile ilk iki dozu yapılmış kişilere yapılmalı”

“Hatırlatma dozunun yerli aşıyla yapılması düşünülüyorsa, faz 3 çalışmasının bir bölümü önceden Sinovac ile ilk iki dozu yapılmış kişilere yapılmalı” diyen Prof. Kurugöl, “Bu çalışmada, önceden Çin aşısı yapılan kişilerde yeterli antikor cevabı oluştu mu bakılmalı. Yeterli bağışıklık sağlanır ve yan etki görülmezse bu sonuçlara göre, insanımıza hatırlatma dozunun Türk aşısıyla yapılması doğru olur. Ancak bu şekilde yapılırsa, uluslararası kabulü açısından sorun olmaz ve etik sorun yaratmaz” diye konuştu.

“İlk iki dozu aynı aşıyla olan kişiler bence hatırlatma dozunu farklı bir aşıyla yaptırabilirler”

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık da, “İlk iki dozu aynı aşıyla olan kişiler bence hatırlatma dozunu farklı bir aşıyla yaptırabilirler. Bu bizim üreteceğimiz inaktif aşı olabileceği gibi BioNTech ya da Sputnik aşısı da olabilir. Farklı aşıyla hatırlatma dozu yapmak belki de daha avantajlı olabilir” görüşünü ifade etti.

“İnaktif aşı olan hatırlatma dozunu inaktif Türk aşısıyla yapğtırabilirler”

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal da konuya ilişkin olarak şu görüşlerini belirtti:

“Eğer kişi Sinovac aşısı olduysa, ki bu bir inaktif aşıdır, hatırlatma dozunu yine inaktif Türk aşısıyla yaptırabilirler. BioNTech aşısında 3. doz aşıya gerek olmadığını düşünüyorum. Ama olunacaksa aynı üretim teknolojisi olduğundan yine mRNA olması uygun olacaktır. Ancak Sinovac olan kişinin hatırlatma dozu mRNA ile de olabilir. BioNTech aşısında 3. doz yaptırmanın nedeni mutasyonlar. Bağışıklık sistemi zayıflamış ya da ileri yaştakilere 3. doz aşıyı yapmak gerekebilir. Fakat bu aşılar yeni mutantları da içerecek şekilde güncellenmiş olmalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *