ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

"Kopenhag Kriterleri insanca yaşam şartları sunuyor”

"Kopenhag Kriterleri insanca yaşam şartları sunuyor”
YAYINLAMA: 18 Ocak 2021 / 13.33
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2021 / 17.38

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 82. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Uluslararası kuruluşlar karşısında ulusal egemenlik sorunu” konulu seminer düzenlendi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Nal, toplantıda yaptığı konuşmada Avrupa İnsan Haklan sözleşmesiyle ilgili bazı sorunlar olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin AB’ye girebilmesi için bu sözleşmenin şartlarını yerine getirmesi gerekir. Egemenliğin dış görünüşü bağımsızlıktır” dedi.

Dünyadaki egemenliklerin tam anlamıyla uygulanamaması, devletlerin egemenliklerine aşın derecede bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Her devlet ulusal yetki alanını kendisi belirler. Uluslararası hukukun yetki alanını genel olarak kapsamını belirlemek kolay olmayabilir. İnsan haklan sözleşmeleri de aynı şekildedir” şeklinde konuştu.

Avrupa İnsan Haklan sözleşmesini imzalayan ülkelerin Avrupa Konseyi ülkeleri olduğunu söyleyen Nal, insan haklan sözleşmelerinin devlet kültürüne saygıyı ön planda tutan ülkeler tarafından 1950 yılında imzalandığını kaydetti. Nal, “Türkiye Avrupa Konseyine 1987 yılına kadar eksik katıldı. 1990 Yılı’nda mahkemenin yargı yetkisini kabul etti. 1998 Yılı’na kadar sözleşmeye taraf olabiliyordu, ancak yargı yetkisini kabul etmeyebiliyordu. Artık yargı yetkisini kabul etmek zorunda. Avrupa İnsan Haklan sözleşmesi Avrupa’nın ortak sözleşmesidir. Bu sözleşmenin günümüzdeki etkisi Avrupa’yı aşarak tüm dünyaya yayılmıştır. Sözleşmeci her devlet, sözleşmeci diğer devleti şikayet edebilir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *