ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Kopan eli torbaya koyup hastaneye yetiştirdiler

Kopan eli torbaya koyup hastaneye yetiştirdiler
YAYINLAMA: 13 Temmuz 2020 / 15.26
GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2020 / 15.26
Muhittin Topuk adlı 17 yaşındaki işçi gencin hızara kapılarak bilekten kopan eli 10 buçuk saat süren bir ameliyat sonucu yeniden koluna dikildi.

Haydarpaşa Numune Hastanesine önceki gün her tarafı kana bulanmış bir genç getirildi. Yanında bulunan babası ise kâğıda sarılmış bir paket içinde bileğinden kopuk bir el taşıyordu. Muhittin Topuk'un babası “Keresteci dükkanında birlikte çalışıyorduk” dedi ve olayı şöyle anlattı:

“Birden bir çığlık duyduk. Bir baktım oğlum yüzü bembeyaz olmuş, yere düştü. Yanına gittiğimde sol kolundan kanlar aktığını, sol elinin de tezgahın altında durduğunu gördüm. Derhal Muhittin'i ve ellini alarak hastaneye koştuk.”

Haydarpaşa Numune Hastanesinde ilk bakımı yapılan Muhittin'in kopuk eli içi buz dolu bir torbaya konuldu ve “Pastör Fransız Hastanesi” ne gidildi. Ve Muhittin hemen ameliyata alındı.

Yaklaşık 10 buçuk saat süren bir ameliyat sonucu kopuk eli yeniden kola diken mikroşirurji uzmanı Doktor Ayan Gülgönen, şimdiye kadar 100' e yakın kopuk par mağı yerine diktiklerini, ancak el ameliyatını ikinci kez gerçekleştirdiklerini belirtti ve şu bilgileri verdi:

“Bu işlemin adı” replantasyon” yanı kopan uzvun yeniden yerine dikilmesidir. Türkiye'de rutin olarak yalnız hastanemizde yapılan bu ameliyat dünyada da belli merkezlerde gerçekleştirilmektedir.

Bu olayda yaralının olaydan hemen bir saat ve elin buza konularak getirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde el ölür. Mikroskop altında sürdürdüğümüz bu ameliyatta 2 atardamar, 5 toplardamar, 3 sinir, 10 büken kiriş birbirine eklendi. Bunlardan damar ve sinir dikişleri ameliyat mikroskobu altında büyütülerek saç kılından ince dikiş malzemesi kullanılarak gerçekleştirildi.

Bizim için önemli olan sadece elin yaşatılması değil elin ameliyattan sonra İş görebilir bir duruma getirilmesidir. Elin iyileşmesi kemiğin kaynaması normal bir kırık işlemi gibi 1,5 ay sürmektedir. Yaklaşık 6 ay sonra da el tekrar normal haline dönecektir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *