ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kooperatifler esnafa yük

Kooperatifler esnafa yük
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2020 / 18.48
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2020 / 18.48

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi eski Başkanı Asım Meriç, hizmetten uzak ve halka yük olan kooperatiflerin tümden kapatılarak esnafa desteğin aracısız verilmesinin çok daha sağlıklı olacağını kaydetti. Meriç, Birlik ve kooperatif başkanlarının astronomik maaşlar aldığına da dikkat çekti.

Kooperatiflerin esnafa hiçbir faydasının olmadığını, aksine esnafın sırtından 'varlıklarını sürdürdüklerini hatırlatan Meriç, “Örneğin 10 milyar lira kredi talep eden esnafın eline 8 milyar 200 milyon lira geçiyor. Çünkü kooperatif bu paranın 1 milyarını alıp hesabına yatırıp faizini işletiyor, kendi kasasına koyuyor” dedi.

Meriç, “Kooperatif kefil olarak, bankadan alıp verdiği krediden yüzde 6, bankadan yüzde 2 komisyon alıyor. Yüzde 50 faizle kredi alan esnafa bu kredi yüzde 70’e mal oluyor. Tüm bu kesintilerle birlikte esnafa 8 milyar 200 milyon lira para verilmesine rağmen 10 milyarın üzerinde faiz işletiliyor. Böyle adaletsizlik ve vicdansızlık olur mu? Ben bunları gördüm ve böyle bir haksızlığın olmaması gerek. Özellikle böyle bir dönemde, zaten zor durumda olan esnafa fahiş oranda faiz yüklemek, üstelik verilmeyen paranın da faizini istemek doğru değil. Bu uygulamaya son verilmeli. İşte bu yüzden de kooperatifler kaldırılmalı, devlet, esnafa vereceği desteği direkt kendisi uygun faizlerle vermeli. Aracıları, esnafın sırtından milyarlarca lira maaş alanları ve talep edilen faiz yükünü kaldırmalı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *