ANASAYFA arrow right Güncel

Kooperatifçilik ruhu kadınlara çok yakışıyor

Kooperatifçilik ruhu kadınlara çok yakışıyor
YAYINLAMA: 19 Ekim 2021 / 21.08
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2021 / 21.08
Prof. Dr. Ayşe Balat, ''Toplumun bir kanadı kadın, bir kanadı erkek. Eğer uçmak istiyorsak bu iki kanadın iş birliği içinde çalışması gerekiyor” dedi.

Gaziantep Üniversitesi tarafından hazırlanan Kadın Kooperatifçiliğinin Dünü Bugünü ve Sürdürülebilirliği Sempozyumunda konuşan ve kooperatif tanımının kadınların ruhuna uyduğunu belirtti.

Kadınların iş gücüne katılımı Avrupa ortalamalarının altında

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Balat, “Kadınlar aracıları sevmez, biz doğrudan üretiriz, söyleyeceklerimizi söyleriz. Onun için kooperatifçilik ruhu kadınlara çok yakışıyor. Kadınların iş gücüne katılımı Avrupa ortalamalarının altında. Dünya Bankası verilerine bakıldığında, kadın kooperatiflerinin başarı hikâyeleriyle dolu olduğunu göreceğiz” dedi.

Kooperatifleşme üzerinden ihracat aşamasında gelmiş kadın kooperatiflerimiz var

Kadın kooperatiflerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Edibe Sözen ise dünyada giderek artan bir kooperatifleşme eğiliminin olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “3 milyara yakın insan dünyada bir kooperatifin üyesi, 3 milyona yakın da kooperatifin olduğu biliniyor. Bu toplantıyı Gaziantep’te gerçekleştirmiş olmanın önemli bir yönü; Kadın kooperatifçiliğini güçlendirme, onları harekete geçirme, destekleme konusunda gerek yerel yönetimlerin gerek buradaki sosyal girişimci kadınlarımızın kooperatifleşmeleri kayda değer ve diğer illerle kıyaslandığında çok önde gidiyor. Gaziantep’te kooperatifleşme üzerinden ihracat aşamasında gelmiş kadın kooperatiflerimiz var. Yerel ürünleri pazarlama ve üretim noktasında, tarım alanında çok başarılı kooperatifler hayata geçmiş durumda. Türkiye genelinde de giderek artan bir şekilde özellikle KOBİ bankacılığı üzerinden kooperatiflerin desteklenmesi, hibeli programlarının verilmesi, kadın kooperatiflerinin gelişmesi noktasında Ticaret Bakanlığının çalışmaları var. Geçtiğimiz günlerde de mecliste Sanayi Ticaret Komisyonu kadın kooperatiflerinin gelişmesi noktasında bir kanun teklifi hazırlandı. Bundan sonra kooperatif bir üçüncü sektör, bir sosyal ekonomi olarak gündelik hayatımıza çok daha fazla katılmış olacak.”

Kooperatiflerin her durumda kadınlar için bir etkileşim ve dayanışma imkânı sağladığını kaydeden Sempozyum Başkanı GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Bayıl Oğuzkan, kooperatif çatısı altında farklı yeteneklere sahip kadınların bir araya gelerek ortak bir kapasite oluşturabilmeleri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden kalkınmalarına büyük fayda sağladığını ifade etti. Doç. Dr. Oğuzkan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ekonomik yönden ayakta durabilen kadınlar ailesine, yaşadığı toplumsal çevreye ve ülkesine daha faydalı bir birey olarak toplumsal hayatta hak ettiği yeri alabilecektir. Dolayısıyla kooperatifler, özellikle kadınların bulunduğu toplumda ekonomik ve sosyal hayata katilim sağlamalarında önemli bir işletme modeli olarak değerlendiriliyor. Son yıllarda gerek ulusal gerekse de yerelde artış gösteren kadın kooperatiflerinin işleyiş mekanizmalarının ve yasal mevzuatlarının masaya yatırılacağı bu sempozyumda özellikle birçok ülkede kalkınma modelleri olarak da önemli rolleri bulunan kooperatifçilik her yönü ile tartışılacak.”Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *