ANASAYFA arrow right Ekonomi

Konut ve kira fiyatlarındaki artış, insanları bunaltmaya başladı

Konut ve kira fiyatlarındaki artış, insanları bunaltmaya başladı
YAYINLAMA: 18 Ekim 2021 / 21.05
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2021 / 21.05
“200 liramız 20 lira, 100 liramız 10 lira oldu” diyerek sözlerine başlayan Türk Ulaşım Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, maaşların enflasyon karşısında erimeye de-vam ettiğine dikkat çekti.

Başkan Fidan, “Gaziantep gariban şehri olma özelliğini kaybetti. Giderler artarken, gelirlerimiz daha az oranda artıyor. Memurlar, eskiden Gaziantep’e sevinerek gelirke,n şimdi tedirgin olarak geliyor. Gelen kamu çalışanları ev bulamıyor ve ev ve kira fiyatları ciddi anlamda arttı. Sonuç olarak konut ve kira fiyatlarındaki artışlar artık insanları bunaltmaya başladı. Şehri yönetenlerin konut ve kira fiyatlarındaki artışlarını bir şekilde kontrol altına alacak adımlar atmasını bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Alım gücümüz çok ciddi anlamda düştü

COVİD-19’dan kaynaklı bir ekonomik kriz olduğunu söyleyen Fidan, ülkemizdeki ekonomik krizin iyi yönetilmediğinin altını çizdi. “Maalesef önlem ve tedbir alınıyormuş gibi gözükse de alınan tedbirler, yapılan desteklemeler yeterli olmadı. Yeterli olmayınca da sektörler kendi içlerinde ciddi anlamda krizlerle karşı karşıya kaldı. Bu krizler neticesinde kapanan işyerleri, iflas eden firmalar olduğu gibi bu krizi fırsata çevirenler de oldu, lakin çoğunlukla mağdur olunduğunu görüyoruz. Bu mağduriyetin en önemli göstergesi alım gücümüzün çok ciddi anlamda düşmesi. Devlet yetkilileri bu hususta bir şeyler yapıyor gibi gözüküyor, ama toplum ve kamu çalışanları tarafından bir karşılık görmedi” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretle çalışanlar gerçekten mucizelerle yaşamı sürdürüyor

Kira fiyatlarının çok yükselmesinden dert yanan Başkan Fidan, kamu çalışanlarının aldığı maaşlarının yarısının ev kirasına verdiğine dikkat çekti. “Bir asgari ücretle çalışan insanlar ise gerçekten mucizelerle yaşamı sürdürüyor. Bizim 200 liramız 20 lira, 100 liramız 10 lira oldu. Kirada oturan, çocukları okula giden insanların bu şartlarda normal bir hayat sürmeleri kolay değil” tespitinde bulundu.  

Ülkemizde yapacağımız her türlü artık harcama lüks haline geldi

Başkan Fidan, “Büyük şirketlere SGK indirimi, işçi çalıştırmaları karşılığında teşvikler gerçekleştiriliyor, esnafa vergi muafı getiriliyor peki kamu çalışanlarının günahı ne? Kamu çalışanları neden yüzde 25-30’lara varan vergileri ödemek zorunda kalıyor. Şu anda aldığımız maaşımız ile Ocak maaşı arasında bin 500 lira fark var. Dolayısıyla ortada bir vergi adaletsizliği var ve bu vergi adaletsizliğinin giderilmesi gerekiyor. Bütçe yapılmadan geçmiş dönemlerdeki kayıplarımızı telafi edecek şekilde hükümetin memur paketini destekleyici çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Bu yapılmazsa memurlar, önümüzdeki yılları çok ciddi bir buhran içerisinde geçirebilirler. Döviz kurunun, altının, petrolün fiyatlarının ciddi olarak arttığı ülkemizde maalesef artık yapacağımız her türlü harcama artık lüks haline geldi. Herkesin bütçeden kendisine düşen pay oranında gelir elde ettiği bir Türkiye istiyoruz” açıklamasını yaptı.  

Kamu çalışanları hayal kırıklığına uğradı

Toplu sözleşme sürecine değinen Türk Ulaşım Sen Gaziantep Şube Başkanı Baler Fidan, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Kamu Sen, toplu sözleşme öncesinde yetkili sendikaya destek vermek amacıyla birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Bu çağrı Memur Sen ile birlikte toplu hareket etme kararı alındı. Yıllardır dile getirilen ve çözülemeyen başlıkları Memur sen ile birlikte müzakere ederek 51 konuda mutabakata varıldı. Bu mutabakat neticesinde toplu sözleşmede genel konularda birlikte hareket edildi ancak Memur Sen son dakika iktidar ile ilişkilerinden dolayı yapması gerekeni yaptı ve maalesef Kamu Sen’i de devre dışı bırakarak toplu sözleşmeyi imzaladı. Birçok iş kollarında kazanımlar elde edildi ancak genel itibariyle yapılan zam oranları maalesef kamu çalışanlarının taleplerini karşılanmadı ve hayal kırıklığına uğrattı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *