ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kömürün özellikleri belirlendi

Kömürün özellikleri belirlendi
YAYINLAMA: 02 Nisan 2021 / 13.38
GÜNCELLEME: 02 Nisan 2021 / 13.38
Gaziantep yöresinde 2002-2003 kış sezonunda hava ve çevre kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla satışa sunulacak kömürlerin cinsi ve özellikleri belirlenirken, bunun dışında kömür satışı ve kullanımı yasaklandı.

Çevre İl Müdürü Mesut Niziplioğlu, İl Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen özelliklere haiz olmayan yerli ve ithal kömürün Gaziantep sınırları içerisinde ısınma, sanayi ve enerji üretimi amaçlı olarak pazarlanması ve tüketilmesinin yasaklandığını açıkladı.

Gaziantep yöresinde 2002- 2003 kış sezonunda hava ve çevre kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla satışa sunulacak kömürlerin cinsi ve özellikleri belirlenirken, bunun dışında kömür satışı ve kullanımı yasaklandı.

Çevre İl Müdürü Mesut Niziplioğlu, İl Mahalli Çevre Kurulu’nca belirlenen özelliklere haiz olmayan yerli ve ithal kömürün Gaziantep sınırları içerisinde ısınma, sanayi ve enerji üretimi amaçlı olarak pazarlanması ve tüketilmesinin yasaklandığını açıkladı. Niziplioğlu, alman karara göre hava kirliliği ile mücadele kapsamında il sınırları içerisinde ısınma, sanayi ve enerji üretimi amacıyla kullanılacak yerli ve ithal kömürün özelliklerini şöyle açıkladı: “İthal kömürün alt ısı değeri 6 bin kcal/kg, toplam kükürt oranı yüzde bir, uçucu madde yüzde 12-22, toplam nem yüzde 10 olacak. Sanayi amaçlı ithal edilen kömürlerde alt ısı değeri 6 bin kcal/kğ. toplam kükürt yüzde bir, uçucu madde yüzde 36, nem oranı ise yüzde 10 olacak. Yerli kömürlerin alt ısı değeri ise 3 bin kcal/kg en az yanar kükürt oranı yüzde 1.65 max olacak. Bu özelliklere uymayan kömürlerin satışı ve kullanımı kesinlikle yasak.”

İl sınırları içerisinde dökme kömür satışlarının da yasak olduğunu belirten Niziplioğlu, yalnız kurum, kuruluş, askeriyede toplu kömür alımlarında çevre ve insan sağlığını tehdit etmeden açık olarak yere dökülebileceğini ifade etti. Isınma amaçlı petrol kok kullanımının yasak olduğunu vurgulayan Niziplioğlu, yalnızca modern teknoloji kullanan çimento ve kireç fabrikalarında kullanıma izin verileceğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *