ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kömüre dönenler pişman olacak

Kömüre dönenler pişman olacak
YAYINLAMA: 24 Ocak 2023 / 11.51
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2023 / 11.51
Dünya piyasalarına paralel olarak akaryakıt fiyatı da geriledi, ÖTV’nin düşmesi ile fuel-oil fiyatlarındaki düşüşün süreceği ve sistemi kömüre çevirenlerin pişman olacağı ifade edildi.

Irak Savaşı sonrası dünya piyasalarında akaryakıt fiyatlarındaki düşüş Türkiye’de etkisini gösterirken, kalorifer yakıtı fiyatlarında düşme sürüyor. Aralık ayında ÖTV’nin düşmesi ile kalorifer yakıtının fiyatında önemli düşüş olacağı belirtilirken, yaşanacak ucuzluk nedeniyle kalorifer sistemini kömürlüye çevirenlerin pişman olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sıvı yakıta talep azalıyor

Gaziantep’in yıllık kalorifer yakıtı tüketiminin sistemlerin çoğunun kömüre çevrilmesi ile 100.000 tondan 75.000 tona düştüğü belirtildi. Bu miktarın üçte birini halen kalitesiz ve standarda uymayan yakıtın oluşturduğu ifade edilirken, eskisi gibi standarda aykırı yakıt satan kalmadığı belirtiliyor.

Derneğe üye olmayanlardan yakıt almayın

Fuel-oil bayileri derneği başkanı Mustafa Kısacık, derneğe kayıtlı 30 civarında üye bulunduğunu, bunların tümünün de standarda uygun kalorifer yakıtı satıldığını kaydetti. Derneğe üye olmayanlardan kalorifer yakıt alınmaması uyarısında bulunan Kısacık, “Eğer bina sakinleri yakıtını derneğe üye bayilerden alırsa güven olur ve sorun çıktığında bunu çözme imkanımız olur. Yakıt alınan yerlerin mutlaka iyi araştırılması gerek. Resmi kurumlar satın aldığı yakıtın standarda uygun olup olmadığına dikkat ediyor ve incelemeyi sıkı tutuyor” dedi.

Yakıt fiyatları düşüyor

Bir süre öncesine kadar kalorifer yakıtının 918.000, şimdiyse 830.000 TL olduğunu kaydeden Kısacık, altı numara fuel-oil’in 466.000 TL olduğunu vurguladı. Petrol fiyatlarının savaş sonrasında tüm dünyada düştüğünü, ancak Türkiye’de daha yeni düşmeye başladığını kaydeden Kısacık, “Halen yakıt fiyatlarında düşüş bekliyoruz, zaten aralık ayında ÖTV’nin düşüş ile kalorifer yakıt fiyatı bugünkünün çok altına inecek. Böylece kömür fiyatıyla aynı düzeye gelecek. Üstelik, bir ton kalorifer yakıtı iki ton kömüre bedel. Yani bir ton fuel-oil kullanan iki ton kömür yakmak zorunda. Böylece fiyatlar aynı olacak ve kömürlüye çevirmek için yapılan masraflar boşa gidecek. Onun için kalorifer sistemini kömürlüye çevirmek isteyenlerin acele etmemesini istiyoruz” diye konuştu.

Nakliye sektörü hareketlendi

Mustafa Kısacık, öte yandan Avrupa ülkeleri, Türkiye üzerinden Irak’a benzin, mazot ve yağ gönderirken, tekrar Irak’tan Fuel-oil dönüşü olduğunu, yapılan nakliye işinin piyasalar olumlu yansıdığını belirterek, “Yabancı ülkeler Türkiye üzerinden Irak’a benzin, mazot ve yakıt ihraç ediyor. Türkiye bu işin nakliyesini yapıyor. Irak’a yük bırakan şoförler, dönüşte yakıt satın alıp getiriyor. İskenderun Limanı’na bırakıyor, oradan da yurtdışına çıkıyor. Dolayısıyla yapılan nakliye işi, iç piyasada hareketlenmeye katkı sağlıyor. Yine Irak’tan alacağı olan iş adamları, karşılığında yakıt satın alıyor. Tüm bunlar ülke ekonomisi açısından önemli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *