ANASAYFA arrow right Sağlık

Kolon kanserinden kurtulmak mümkün

Kolon kanserinden kurtulmak mümkün
YAYINLAMA: 28 Mart 2022 / 20.44
GÜNCELLEME: 28 Mart 2022 / 20.44
Medical Park Gaziantep Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Borazan Kolon kan-seri farkındalık ayı sebebi ile bilgilendirmelerde bulundu.

 Kolon kanserinin diğer kanser türleri içerisinde ilk üç sırada yer aldığını belirten Doç. Dr. Borazan, kolon kanserinin engellenebilir ve erken evrede tamamen tedavi edilebilir kanserler arasında ön sırada bulunduğunu, 45 yaşını aşan herkesin kolonoskopi yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Doç. Dr. Ersin Borazan; sigara ve alkol kullanımının, fazla kiloların, lifli gıdalarla beslenmemenin, kırmızı et ve işlenmiş gıdaları tüketmenin kolon kanserine yakalanma riskini artırdığının önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Borazan sözlerine şöyle devam etti. ‘’Kolon Kanserinden korunma yöntemlerinin yanında, özellikle aile hikayesi olanlar ile kalın bağırsakta polipi bulunan hastaların daha erken yaşlarda takip ve tedavisinin yapılması önem arz etmektedir. Günümüzde bazı genetik testler ile de kolon kanseri yatkınlığı saptanabilmektedir. Erken evrede kolon kanseri saptanan hastalarda kalın bağırsağın tutulum yerine göre, her türlü endoskopik, laparoskopik veya açık cerrahi işlemler ile hastalıktan şifa ile kurtulmak artık mucize değil, tam aksine en etkin ve hasta için en iyi yöntemlerdir. Özellikle makatta kanama, dışkıda kan görülmesi, kilo kaybı, kabızlık ve anemi şikayeti olan kişileri özellikle tarama amacıyla Genel Cerrahi Kliniği’ne başvurması gerekmektedir’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *