ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kök hücre ilikte ve göbek kordonunda bulunuyor

Kök hücre ilikte ve göbek kordonunda bulunuyor
YAYINLAMA: 21 Ekim 2022 / 14.23
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2022 / 14.23
İstanbul Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı Öğretim Üyesi doçent doktor Erkut Attar, son yıllarda pek çok önemli hastalığın tedavisinde kullanılan kök hücre ve genler konusunda bilgi verdi. Kök hücre vücuttaki bütün hücrelerin temelidir dedi.

Bağışıklık sisteminin kurulmasını sağlar

Erkut, hemen her hücre kök hücrenin gelişerek başka bir hücre haline gelmesi sonucu meydana gelir. Kök hücre kanın, organların oluşumundan, sinir hücreleri ve bağışıklık sisteminin kurulmasına kadar önemli görevler üstlenir. Laboratuvar ortamında, kök hücrelerle organ yetiştirebilmektedir. Kök hücre vücutta sadece ilikte ve göbek kordonundaki kanda bulunur. Doğumdan hemen sonra, göbek kordonunun iki ucuna mandal takılır. Göbek kordonu kesilir. Kordonun içindeki kan, doktorunuz tarafından özel olarak sağlanan kitle aktarılır. Bu yöntem, bebek ve anne acı vermez, risk taşımaz şeklinde açıklama yaptı. 

50’yi aşkın hastalığın tedavisinde kullanılıyor

Kemik iliğinden kök hücre ayıklama yöntemi, habis kan hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde, sağlıklı kan miktarını yükseltmek için yoğun olarak kullanılmaktadır diyen Erkut, ancak hastanın %70’ne uygun kemik iliği bulunamamaktadır. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücre, hastanın kendi kök hücresi olmasından dolayı uyum problemi ortadan kalkmaktadır. Günümüzde bu yeni yöntem, içinde kanserinde yer aldığı 50’yi aşkın hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Dünya çapındaki yoğun araştırmalar, bu yöntemin kullanım alanlarına hızla geliştirmektedir. Bazı Laboratuvarlar ise, kök hücrenin muhtemel kullanım alanlarını genişletmek için, mevcut kök hücrelerin artırılması yolunda araştırmalar yapmaktadır. Yetişkin kemik iliğinden elde edilen kök hücre, radyasyon, kimyasallar ve enfeksiyonlar gibi dış etkenler nedeniyle zarar görmüştür. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücre, henüz herhangi bir zarar görmemiştir diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *