ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Koçer: ‘Halk Bankası’ndan gerekli desteği alamadık’ 

Koçer: ‘Halk Bankası’ndan gerekli desteği alamadık’ 
YAYINLAMA: 10 Ekim 2021 / 16.48
GÜNCELLEME: 10 Ekim 2021 / 16.48

Yatırım ihracat Teşvik Mevzuatı ve KOBİ kredileriyle ilgili sorunların masaya yatırıldığı Gaziantep’te, Halk Bankası’nın KOBİ’lere yeniden kredi desteği veren banka haline gelmesi istendi. Yatırım ihracat teşvik mevzuatının yerel yönetimlere devredilmesiyle zaman kaybının önlendiği, yatırımların sağlıklı şekilde yerine ulaştığına dikkat çekildi. Gaziantep’te KOBİ Borsası kurulmasıyla ilgili çalışma başlatıldığının müjdesi de verildi.

Halk Bankası yöneticileri ve Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinin ziyareti sırasında konuşan ve düzenlenen konferansın oturum başkanlığını yapan GSO Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep’in ekonomik durumuyla ilgili bir brifing verdi. Halk Bankası’nın KOBİ’lere yeniden kredi veren, kredi sağlayan, KOBİ’leri destekleyen bir kurum haline gelmesini arzu ettiklerini, ancak henüz bu noktaya gelinemediğini vurguladı ve “Bir yıla aşkın süredir Halk Bankası’nın kredi olanaklarından hak ettiğimiz oranda yararlanamadık. Hatta çok az yararlandığımız bir banka. Gerekçe olarak devam eden yeniden yapılanma çalışmaları gösterildi. Çalışmalar tamamlanarak bankanın istediğimiz hizmeti verir düzeye gelmesini arzu ediyoruz. Sanayinin yeniden rehabilitesi yeni çalışmaların yapılması gerek, bu konuda gerekli desteği vermekte kararlıyız” dedi.

Teşvik belgesi düzenleme yetkisi olan 11 Oda dan birinin GSO olduğuna dikkat çeken Koçer, bu nedenle Ağustos 2002’den bugüne kadar 90 teşvik belgesi düzenlediklerini, 4 trilyon lira olan üst sınırın 10 trilyona çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi. Koçer, “Teşvik belgelerini biz düzenleyince yatırımları ve gelişmeleri net biçimde izleyebiliyoruz. Teşvik belgelerinin yüzde 83’ünü tekstil, yüzde 6’sını gıda, yüzde 4’ünü inşaat, yüzde 3’ünü plastik, yüzde 2’sini kağıt ürünleri, yüzde birini ise kimya ve makina imalatı sektörü oluşturuyor” dedi.

Koçer, “Teşvik alan firmalardan 50 ‘si Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. Yatırım konularını göre ise verilen teşviklerin 36’sı triko, 18’i halı, 6’sı iplik büküm, 5'er tanesi kamgam, gıda, diğer imalat sektörleri ve yün örgü işkolunda-ki firmalar oluşturdu. Geriye kalanlar pamuk, inşaat, iplik elyaf boyama, poşet ve makina imalatı gibi firmalara ait. Bu rakamlara bakıldığından en çok teşvik belgesi alan sektörün triko sektörü olduğu görülüyor. Yine verilen bu 90 yatırım teşvik bölgesinin yatırım cinsine göre dağılımı ise verilen 90 belgeden 43’ü komple yeni yatırımcı, 30’u tevsi, 6’sı finansal kiralama, diğerlerini ise modernizasyon ve tevsi modernizasyonları oluşturuyor ” diye konuştu.

Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı Canan Hanioğlu, banak olarak KOBİ' lere gerekli desteği vereceklerini belirterek bugüne kadar bu alanda görülen eksiği gidereceklerini vurguladı. Hanioğlu ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan İhracat Genel Müdür Yardımcısı Adnan Moldibi. Gaziantep’in sanayi ve ticarette kaydettiği gelişmeyle desteği hak ettiğini kaydettiler.

GSO ve Genç İşadamları Derneği işbirliği ile ‘Yatırım İhracat Teşvik Mevzuatı ve KOBİ Kredileri’ konulu konferansa katılmak için dün Gaziantep'e gelen Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürü Turan Serdengeçti, Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı Canan Hanioğlu, Dış Ticaret Müsteşarlığı ihracat Genel Müdür Yardımcısı Adnan Moldibi, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Vefa Erarslan, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Erhan Şahinkaya, GAGİ- AD ve GSO’yu ziyaret ederek akşam da konferansa katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *