ANASAYFA arrow right Sağlık

Koca: Türkiye geneli yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68

Koca: Türkiye geneli yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68
YAYINLAMA: 05 Eylül 2020 / 19.56
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2020 / 19.56
Sağlık Bakanı Koca, Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranının yüzde 31 olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır Valiliği’nde Diyarbakır, Mardin, Urfa, Batman, Siirt ve Şırnak il sağlık müdürleriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Koca, Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranının yüzde 31 olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Koca özetle şunları dedi:

“Sosyokültürel yapımız kontrolsüz sosyal hayata neden oldu”

“Sosyokültürel yapımız, alışkanlıklarımız, geleneklerimiz, toplumsal ilişki ve sorumluluklarımızın kontrollü olmayan bir sosyal hayatla bizi yüz yüze getirdiğini gördük.

“Ardı ardına idrak ettiğimiz bayramlarımız, eş dost ziyaretleri, nişan ve kına törenleri, düğünler, asker uğurlamaları ve taziyeler maalesef mesafenin unutulduğu, maskelerin takılmadığı, sosyal mesafenin korunmadığı ortamlar oldu. Bunun yansımalarını da hemen gördük.

“Bu süreci aile bağlarının en sağlam ve güçlü olduğu gelenek ve göreneklerine en fazla bağlılığıyla bilinen bölgelerimizde Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde daha fazla yaşadık. Hasta artışının yaşandığı illerimiz arasında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak illeri vardı.

“Türkiye genelinde sorun yok, bazı illerde sorun yaşıyoruz”

“Tüm Türkiye'de yatak ve yoğun bakım doluluk durumunu her an izliyoruz. Türkiye genelinde büyük bir sorun yok. Ancak bazı illerde yer yer hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar yaşıyoruz.

“Bu illerin valileri başta olmak üzere mülki idare amirleri ve sağlık yöneticileri ile sık sık görüşerek artışa yol açan nedenler ve alınması gereken tedbirleri il il değerlendiriyoruz.

“Batman’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79”

"Batman'da yeni 440 yataklı hastanemizi bu ay sonu hizmete alıyoruz. Yoğun bakım yatak sayımız mart ayında 116 idi, bu süreçte 17 yoğun bakım yatağını hizmete aldık. Ayrıca, 103 yatak ilavesiyle kapasitemizi 236 yatağa çıkarmış olacağız.

“Batman'da şu an yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 44.

“Diyarbakır’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66”

“Diyarbakır'da yoğun bakım yatak sayımız mart ayında 370 idi. Bu süreçte 44 yeni yoğun bakım yatağını hizmete sunduk. 106 yatak ilavesiyle kapasitemizi 520 yatağa çıkarmış olacağız.

“Diyarbakır'da yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 17,5. 

“Mardin’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 81”

“Mardin'deki yoğun bakım yatak sayımızı ise 139'dan 43 yatak ilavesiyle 182 yatağa çıkarmış olacağız.

“Mardin'de yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 81, solunum cihazı doluluk oranımız ise şu an yüzde 44.

“Siirt’te yoğun bakım doluluk oranı yüzde 62”

“Siirt'te mevcut 63 yoğun bakım yatağına 20 yatak ilaveyle kapasiteyi 83 yatağa çıkarmış olacağız.

"Yoğun bakım doluluk oranımız şu an yüzde 62, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 12.

“Urfa’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74”

“Şanlıurfa'da yoğun bakım yatak sayımız mart ayında 567 idi. Bu süreçte 33 yeni yoğun bakım yatağını hizmete aldık. 110 yatak ilavesi ile yoğun bakım yatak kapasitemizi 710 yatağa çıkarmış olacağız.

“Şanlıurfa'da şu an yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 31.

“Şırnak’ta yoğun bakım doluluk oranı yüzde 58”

“Şırnak'ta geçen ay yeni 125 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesini hizmete aldık. 69 olan yoğun bakım yatak sayısını 40 yeni yatak ekleyerek 109'a çıkardık. Bu ay 13 yatak ilavesiyle kapasitemizi 122 yoğun bakım yatağına çıkarmış olacağız.

“Şırnak'ta yoğun bakım doluluk oranımız şu an yüzde 58, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 12.

“Hasta sayısı artışı düşmezse tedbirler yetersiz kalabilir”

"Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31'dir. 

“Önceliğimiz hasta sayısı artışını durdurmak, aksi bir durumda bu tedbirlerin de bir süre sonra çözüm konusunda yetersiz kalma ihtimali olabilir." 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *