ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

KOBİ’lere kefalet desteği

KOBİ’lere kefalet desteği
YAYINLAMA: 21 Aralık 2022 / 15.41
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2022 / 15.41
Ticaret odası ve Gaziantep Avrupa birliği iş geliştirme merkezi tarafından KOBİ’ler için krediler ve kredi garanti fonu uygulaması konulu seminer ticaret odası toplantı salonunda yapıldı.

Seminere kredi garanti fonu genel müdürü Namık Önder başkanlık etti.

Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği seminerde kredi garanti fonu Genel müdürü Namık Önder, halk bankası bölge koordinatörü Mustafa Maden, Vakıfbank Çukurova bölge müdür yardımcısı Nurcan Köylüoğlu, garanti bankası Çukurova bölge müdürü Ünal Gökmen ve Şekerbank krediler müdürü Süleyman Kutlu konuşmacı olarak katıldılar.

Seminerin açılış konuşmasını ticaret odası başkan yardımcısı Zeki Yağcı yaptı. Yağcı, işletmelerin tamamına yakınını oluşturan KOBİ’lerin dinamik ve esnek yapıları ile küresel rekabette de ülkemizin önünü açacak önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Yağcı, “Sermaye yapılarının yetersizliği, profesyonel yönetici çalıştırmamak, yeni teknolojileri elde etmede yetersizlik ve en önemlisi de ihracatta varlık gösterememe gibi bazı dezavantajları KOBİ’ler olarak hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. Bunun yanında dinamik esnek yapıları ile değişime çabuk uyum sağlama, büyük işletmelerin giremediği birçok alandaki açığı kapatma ve büyük işletmelere destek veren yan sanayi oluşturma da müthiş bir potansiyel. Bunlara girişimcilik ruhu da eklendiğinde KOBİ’lerin, rekabetçi, piyasa için olmazsa olmaz koşul olduğu açık bir şekilde ortaya çıkar” dedi.

Yapısal problemlerin içerisinde finansal problemlerin ayrı bir yere sahip olduğunu söyleyen Yağcı, “KOBİ’lerin sorunlarının temellerinde yatan ana maddelerin başında finansal problemler gelmektedir. Finansal problemler işletmelerin kuruluş aşamasında öz sermaye yetersizliği olarak başlamakta ve uygun dış kaynak bulmakta karşılaşılan sorunlar, yetersiz ve maliyeti yüksek krediler, enflasyon, döviz kuru ve diğer etkenlerle devam ederek, KOBİ’leri olumsuz yönde etkilemekte, işletmenin verimlilik ve rekabetini güçleştirmektedir. Sorunun temeline bakıldığında ise, teminat sorununun önemli bir yer tuttuğu görülüyor” şeklinde konuştu.

Seminerin başkanlığını yapan Namık Önder ise, kredi garanti Fonu’nun riskinin paylaşım ilkesine göre çalıştığını söyledi. Önder, “Kredi garanti fonu, kredi riskinin büyük bölümünü üstüne alarak girişimin gerçekleşmesini sağlar. Kredilerin en çok %80’i ne kadar kefalet verilir. 200.000 Euro‘yu aşan taleplerde ise bu oran biraz daha aşağıya çekilerek %70’i tutarına garanti uygular. Çalışan sayısı 250’den az olan işletmeler KOBİ olarak kabul edilmekte olup, imalat sanayi yanında hizmetler ve madencilik sektöründeki girişimcilerimizin talepleri de karşılanmaktadır. Halk bankası, garanti bankası ve Şekerbank tarafından krediler için teminat sağlanmaktadır” dedi.

Kredilere garanti vermenin bazı şartları olduğunu söyleyen Önder, “Yeni iş kurma, mevcut tesisin genişletilmesi, hammaddenin temini, yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, nakit sıkıntısının giderilmesi, ihracat ve ithalatın finansmanı, teminat mektubu amaçlı krediler ile KOBİ’lerin kullandığı diğer nakdi ve gayri nakdi kredilere kredi garantisi uygulanıyor. Bu işlemlerde bürokrasi yok denecek kadar az. Bu işlemler için bankanıza kredi garanti fonundan yararlanmak istediğinizi bildirmeniz ve dosyayı göndermek yeterli. Banka tarafından kredi başvurunuz uygun bulunduğu taktirde başvurular yaklaşık iki-üç hafta içerisinde sonuçlandırılıyor. Bankanın kredi kararı aldığı ve en az %50 risk üstlendiği krediler için 30.000 Euro‘ya kadar olan garanti talepleri daha basit bir süreçte değerlendirilmekte ve beş iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Bu kapsamdaki kefaletlerden daha düşük oranda garanti komisyon alınmaktadır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *