ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

KOBİ’ler sahipsiz

KOBİ’ler sahipsiz
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2020 / 17.25
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2020 / 17.25

Türkiye'de son 10 yılda KOBİ’lerin hep gözardı edildiği, krediden, çalışma koşulları, teknoloji ve pazarlamaya kadar her yönden ihmale uğradığı ifade edildi. GSO Başkanı Nejat Koçer, ülke ekonomisinin dinamosu ve her biri birer isimsiz kahraman olan KOBİ'lerin önemli bir kitle oluşturduğunu, bu kitlenin kazandırdığı katma değer ve yarattığı istihdamla ekonomik hayatın en büyük itici gücü olduğunu vurguladı.

Koçer, “Her ne hikmetse bu kitle sürekli itilip kakılan sahipsiz bir kitle. Üstelik imalattaki istihdamın yüzde 61.1'ini karşılıyor ve yaratılan katma değerde yüzde 27'lik bir paya sahip. Bu kitle ülke ekonomisine hayat veriyor, ama kendisine hayat hakkı tanınmıyor” dedi.

Koçer, ekonomideki bütün kriterleri alt üst eden şeyin siyasi istikrarsızlık olduğuna dikkat çekerek, “Yeterince kurumsallaşmayan KOBİ’ler, her an krize yakalanmaya ve krizden etkilenmeye açık durumda. Çünkü onları koruyucu ve kollayıcı hiçbir mekanizma yok.

İnsan yaşamında olduğu gibi ekonomik hayatta da krizlere karşı büyük firmalar bir şekilde kendilerini korumayı başarır, ama küçükler hep yardıma muhtaçtır. KOBİ'ler için eğitim, danışmanlık, ihracat, fuar, Ar-Ge, istihdam desteği ve işlevsel bir kredi sistem oluşturmak için fazla zamanımız yok. Bugün başarılarını imrenerek takip ettiğimiz Japonya ve Kore'nin sırrı budur. O nedenle gerçek anlamda bir KOBİ merkezi olarak nitelendirebileceğimiz Gaziantep, bu sıkıntıların en çok yaşandığı ve hissedildiği kent konumundadır" dedi.

Kent ekonomisinin dinamosu olan KOBİ'lerin, büyük kriz ortamlarında ortaya koyduğu performansla ülke ekonomisine örnek olmayı başardığını belirten Koçer, “Bugün Gaziantep'teki KOBİ'ler, girişimci ruhu, sağlam temeller üzerine kurulu sanayi kültürü ve dinamik üretim anlayışı ile kendi ayakları üzerine durma mücadelesi verebiliyor. KOBİ’ler bu zorlu mücadelede hep devleti yanında görmek istiyor. En azından devletten, kendi koyduğu engelleri kaldırmasını, destek olmuyorsa da, köstek olmamasını istiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *