ANASAYFA arrow right Güncel

Kobani operasyonu: Avukatlarla görüşe kısıtlama

Kobani operasyonu: Avukatlarla görüşe kısıtlama
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 16.02
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 16.02
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü “Kobani soruşturması” kapsamında Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ile HDP eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan'ın da aralarında bulunduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 6-12 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Avukat Levent Pişkin'in bianet'e verdiği bilgiye göre, İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra Vatan Emniyet'te tutulan isimler Ankara'ya doğru yola çıkarıldı. Pişkin, 24 saatlik kısıtlama kararı nedeniyle görüşe izin verilmediğini aktardı.

Soruşturma kapsamında o tarihte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alındığı öğrenilen isimler şöyle:

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Berfin Köse, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, MYK üyeleri Alp Altınörs, Bircan Yorulmaz ve Gülfer Kaya, eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Aka, Emine Ayna, Sırrı  Beyza Üstün ve Altan Tan.

Başsavcılıktan açıklama

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 ilde başlattığı operasyon ile ilgili yazılı açıklamasında "6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı" iddialarına yer verildi.

Açıklamada, yaşanan ölümler ve yaralanmalara da değinilerek, "Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Kobani eylemleri

2014'te Kobani'ye destek eylemleri öncesi Urfa Suruç'ta yakınlarını bekleyenlere ve sınırı geçmek isteyenlere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edildi, bu sırada IŞİD militanlarının Türkiye sınırından rahatça geçtiğini iddia eden fotoğraflar yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK ile IŞİD'i bir tuttuklarını söyleyen açıklamalar yaptı. Kobanê'den gelen yaralılar sınırda bekletilirken IŞİD yaralıları hastanelerde tedavi edildi. Medyada birçok kez "Kobani'nin düştüğü" yönünde haberler çıktı, bu haberler her defasında yalanlandı.

HDP Kobani’de katliam tehlikesine karşı sokağa çıkma çağrısı yapmasının ardından Kürt illeri, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde binlerce kişi eylem yaptı. Sol partilerin de destek verdiği eylemlerde polis şiddetinin de başlamasıyla ölümler meydana geldi. Bu ölümleri sokak çatışmaları izledi, 6-12 Ekim arasında 42 kişi hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) raporuna göre 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılan eylemlerde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre de 31 kişi hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

Soruşturma bir yıl önce başlamıştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün "Kobani soruşturması" kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *