ANASAYFA arrow right Dünya

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı
YAYINLAMA: 12 Ekim 2020 / 15.30
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2020 / 15.30
KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan hiçbirinin salt çoğunluğu sağlayamaması nedeni ile ikinci tura kaldı. 18 Ekim'de yapılması planlanan ikinci turda Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı tekrardan yarışacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 2 Nisan'da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği halkoylaması korona virüs salgını nedeni ile 11 Ekim 2020 tarihinde yapıldı. Oy kullanma işlemlerinin sabah saat 08.00 itibarıyla başladığı ülkede, 18.00 itibari ile oy verme işlemi sona erdi ve sandıklar açıldı. Seçime katılım oranı yüzde 54,72 oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan hiçbirinin salt çoğunluğu sağlayamaması nedeni ile seçim ikinci tura kaldı. 18 Ekim'de yapılması planlanan ikinci turda Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı tekrardan yarışacak.

KKTC'de bir adayın Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin resmi sonuçlar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklandı. YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik yaptığı açıklamada, seçimde 11 adayın hiçbirinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığını ve seçimin ikinci tura kaldığını aktardı. Şefik, seçime katılımın ülke genelinde yüzde 58,21 olduğunu ve ikinci turun 18 Ekim'de Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı arasında olacağını açıkladı. 

YSK Başkanı, Tatarın oyların yüzde 32,34 ve Akıncı'nın ise yüzde 29,84 oy aldığını kaydetti.

Şefik, bugüne kadar seçimlere katılımın yüzde 60'ın üzerinde olduğunu ifade ederek, sonuçların açıklanmasının gecikmesinden dolayı özür diledi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandum neticesinin halka hayırlı olmasını dileyen Şefik, sakin bir seçim geçirdiklerini, alınan tedbirlere uyulduğunu ve haftaya da yapılacak olan seçimin böyle olmasını temenni etti.

YSK Başkanı, halkoylamasında geçerli oyların yüzde 50,13'ünün “hayır”, yüzde 49,87'sinin ise “evet” çıktığını duyurdu. Şefik, "hayır" ve "evet" oyları arasındaki farkın sadece 283 oy olduğunu açıkladı. Şefik, halkoylaması için yanlış yönlendirmeler olduğunu kaydederek, yanlış yönlendirme yapanlara da teşekkür ettiğini dile getirdi.
Şefik ayrıca, YSK'ya bazı bilgilerin eksik ve geç verildiğini, haftaya işini tam yapmayanlara numara verilmeyeceğini vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *