ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kız çocuklarının eğitimi halen sorun

Kız çocuklarının eğitimi halen sorun
YAYINLAMA: 15 Mart 2021 / 14.14
GÜNCELLEME: 15 Mart 2021 / 14.14
Türkiye’de eğitimde en temel sorunlarından birinin de kız çocuklarının devamsızlık sorunu olduğunu belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik geçtiğimiz yıl ülkede 152 bin civarında okul çağındaki kız çocuğunun okuyamadığını ifade etti.

Bozgeyik Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte eğitim alanında büyük reformlar yapıldığını, ancak gelinen noktada, istenilen kaliteye ulaşılamadığını, ilköğretim okulları zorunlu ve parasız olmasına rağmen, çocukların özellikle 5. sınıftan itibaren okuldan uzaklaşmak zorunda kaldığını bildirdi. Bozgeyik, “Kız çocuklarının eğitim alanından uzaklaşmalarının önlenmesi için, öncelikle velilerin bilinçlendirilmesi lazım. Velilere yazılı ve görsel basın aracılığıyla, eğitim ve öğretimin önemi anlatılarak, teşvik edilmeli. Ayrıca, yasal anlamda uygulanması gereken cezai yaptırımların, ağırlaştırılması gerekmektedir. II Milli Eğitim Müdürlükleri, okul yönetimleriyle koordineli bir çalışma programı çıkarmalıdır” dedi.

Kız öğrencilerin okula gönderilmemesinin en önemli nedenlerinden birinin de, feodal düşünce tarzı olduğuna dikkat çeken Bozgeyik, “Veliler çeşitli toplumsal baskıların etkisinde kalmakta ve çocuğunu yetişkinlik döneminde okuldan almaktadır. Okulundan alınan kız öğrenciler, ya annelerine ev işlerinde bir yardımcı gibi görülmekte ya da evlendirilmektedir. Toplumumuzun yüzde 60’ına yakınını oluşturan kadınların topluma kazandırılması, en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *