ANASAYFA arrow right Güncel

“Kişisel ya da profesyonel kullanımlar için lisans satın alınmalı”

“Kişisel ya da profesyonel kullanımlar için lisans satın alınmalı”
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 12.15
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 12.15
Türkiye en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu

Dijitalin iş süreçlerinin merkezine dönüşmesi, korsan yazılım kullanımında artışı da beraberinde getirdi. Araştırmalar dünya çapında 5 kişiden yaklaşık ikisinin yazılımlar için lisans bedeli ödemediğini gösterirken, Türkiye en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu. 

İş süreçlerinin dijitalleşmeyle ofis programları ve tasarım yazılımları her iş bilgisayarının olmazsa olmazına dönüşürken, korsan yazılım kullanımı da kritik bir sorun halini aldı. Revenera Compliance Intelligence tarafından yürütülen araştırmalarda, dünya çapında 5 kişiden yaklaşık ikisinin (yüzde 37) yazılımlara lisans ödemediği görüldü. Öte yandan Türkiye, dünya sıralamasında en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu.

Maliyeti 46 milyar doları aştı

Kurumsal ölçekte yazılım geliştiren teknoloji şirketleri veya platformlar abonelik modelleri geliştirse de korsan yazılım kullanımının önüne geçilemedi. Küresel çapta yazılımlara lisans ödenmemesi probleminin 46,3 milyar dolar maliyete sebep olduğu tespit edildi. Dünyada en çok korsan yazılım kullanılan 5 ülke ise Çin, Rusya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak sıralandı.

Bulut dönüşümün ve servis modelinin Türkiye'deki kullanıcılar ve işletmeler tarafından tam olarak benimsenemediğini belirten Hepsilisans.com Kurucusu Emre Arslan, "Kullanıcılar, profesyonel ihtiyaçları için kullanacakları ofis yazılımlarını, antivirüs programlarını, işletim sistemi yükleme dosyalarını yasa dışı yazılım paylaşımı yapan internet sitelerinden indiriyor. Bunu yalnızca bireysel kullanıcılar değil, küçük ölçekli işletmeler dahi yapabiliyor" dedi.

Siber riskler daha çok maliyete sebep olabilir

Lisanssız yazılım kullanmanın bir suç olmasının yanı sıra siber güvenlik risklerine de davetiye çıkardığını vurgulayan Emre Arslan, "Korsan yazılımları dağıtan yasa dışı internet siteleri, bu yazılım dosyalarını modifiye ederek içlerine zararlı yazılımlar yerleştirebiliyor. Bu dosyaların bilgisayarlarda çalıştırılmasıyla virüs kişisel bilgisayarlara ve ortak ağa bağlı diğer bilgisayarlara bulaşabiliyor. Bu durum da kullanıcıların kişisel bilgilerini ve şifrelerini çaldırmasına yol açabiliyor. Wordpress gibi içerik yönetim sistemlerinin eklenti ve temalarına eklenen virüslü kodlar ise internet sitelerini zararlı sitelere dönüştürebiliyor. Özellikle işletmeler, aylık lisans bedellerini ödemekten kaçınmak için tercih ettikleri bu yolla daha büyük maliyetlerin altına girebiliyor. Üstelik kişi ve kurumlar Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu kapsamında hapis cezası dahi alabiliyor” dedi. 

“Kişisel ya da profesyonel kullanımlar için lisans satın alınmalı”

Virüs risklerinin yanı sıra korsan yazılımların üreticilerin yaptığı son güncellemeleri alamadığını, özellikle işletim sistemleri veya antivirüs yazılımları söz konusu olduğunda bu durumun programları zamanla işlevsiz kıldığını da hatırlatan Arslan, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: 

“İşletim sistemi, Microsoft Office, antivirüs, VPN, tasarım ve SEO araçları, Wordpress tema ve eklenti ile Adobe Creative Cloud çözümlerinin lisanslarını hesaplı fiyatlarla sunan Hepsilisans olarak bireysel veya kurumsal her kullanım için lisans bedelinin ödenmesini, abonelik satın alınmasını öneriyoruz. Bu yazılımların çoğu Türkiye pazarında dolar üzerinden fiyatlandığı için işletmeler veya bireysel kullanıcılar için maliyetler yüksek olabiliyor. Çeşitli ürün ve platform için sunduğumuz lisans seçenekleriyle tüm kullanıcıların profesyonel yazılımları, oyunları ve platformları engellere takılmadan kullanılabilmesine olanak tanıyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *