ANASAYFA arrow right Eğitim

Kişisel verilerin korunması, temel insan hakkıdır

Kişisel verilerin korunması, temel insan hakkıdır
YAYINLAMA: 21 Aralık 2021 / 20.06
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2021 / 20.06
Dünya İnsan Hakları Günü çerçevesinde Oğuzeli Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik olarak, Hukuk Bölümü Öğr. Gör. Ali Balkan tarafından “Temel Bir İnsan Hakkı Olarak Kişisel Verilerin Korunması Hakkı” konferansı verildi.

GAÜN Oğuzeli Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleşen konferansta,kişisel verilerin korunması hakkının son dönemde oldukça sık bir şekilde gündeme geldiğini belirten Öğr. Gör. Ali Balkan, Türkiye’de kişisel verilerin korunması hakkının gelişmesinde en önemli adımın; 1982 Anayasasında 2010 yılında yapılan değişiklik ile özel hayatın gizliliği başlıklı 20. Maddesine yapılan ekleme olduğunu söyledi. Anayasadaki bu düzenleme ile herkesin kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olunduğunu kaydeden Öğr. Gör. Balkan, “Kişisel verilerin korunması hakkı, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsamaktadır. Kişisel verilerin, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebileceği anayasal güvenceye alınmıştır. 2016 Yılında kabul edilen 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu ile kişisel verilerin korunması konusunda yasal ve kurumsal alt yapı tamamlanmıştır” diye konuştu.
Özel hayat teknoloji tehditi altında
Dijital çağ veya bilgi çağı olarak nitelenen günümüzde özelikle bilgi ve bilişim teknolojilerindeki büyük ilerlemenin kişilerin özel hayatlarını veya mahremiyet haklarına dönük olarak büyük bir tehdidi beraberinde getirdiğini vurgulayan Öğr. Gör. Balkan konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Özel hayat adeta teknoloji karşısında büyük bir saldırı altındadır. Kişileri belirli veya belirlenebilir kılan her türlü bilgi kişisel veri veya bilgi olarak nitelenmektedir. Bireyin adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yeri gibi sadece kimliğini ortaya koyan bilgileri değil telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, öz geçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, sağlık bilgileri, genetik bilgiler, IP adresi, e-posta adresi, alışveriş alışkanlıkları, hobiler, tercihler, etkileşimde bulunulan kişiler, grup üyelikleri, aile bilgileri gibi kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak belirlenebilir kılan tüm veriler kişisel veri kapsamındadır Kişisel verilen korunmasının temel esası kişilerin sahip oldukları bilgiler üzerindeki haklarıdır. Kişisel verilerin korunması kişilik hakkının korunmasıdır. Kişilik hakkının korunması ise insan haklarının temel değeri olan insan onurunun korunması demektir.”
Öğr. Gör. Balkan, özelikle sosyal medya platformlarını kullanan gençlerin kişisel bilgilerin korunması konusunda bilinçli olması konusunda uyarılarda bulundu.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *