ANASAYFA arrow right Yaşam

Kişisel verilerin korunması, temel hak ve özgürlükler tehdit ediliyor

Kişisel verilerin korunması, temel hak ve özgürlükler tehdit ediliyor
YAYINLAMA: 01 Nisan 2021 / 21.14
GÜNCELLEME: 01 Nisan 2021 / 21.43
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifin geri çekilmesi çağrısı yaptı

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması fişlemeleri de olağan hale getirdiğinden muhalif olsun ya da olmasın tüm vatandaşlarımızın kişisel verilerinin korunması başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini tehdit ediliyor. Bir kez daha uyarıyoruz, iktidar yargı kararlarını işine geldiği gibi uygulamaktan ya da uygulamamaktan vazgeçmeli, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerinin gereğini yapmalı, teklifi geri çekmeli” dedi.

Baskı politikalarına her gün yenisi ekleniyor

İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığı günden bu yana anti demokratik uygulamalara ve baskı politikalarına her gün bir yenisi eklendiğini kaydeden Bozgeyik, “Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra rafa kaldırılan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerin yeniden Meclis gündemine getirilmesidir. Daha önce sadece kamu kurumlarının gizlilik dereceli birimlerinde uygulanan ‘güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak’ şartı kamuya alınacak tüm personeli kapsar hale getirildi” ifadelerini kullandı.

Tamamıyla keyfi, tamamıyla haksız, hukuksuz

Bozgeyik, söz konusu hukuksuz düzenlemenin ile hiçbir objektif kriteri olmayan, hiçbir yargı kararına dayanmayan, tamamıyla keyfi, tamamıyla haksız, hukuksuz bir fişleme uygulaması olduğuna dikkat çekti. “Adli sicil kaydında hiçbir sorun olmamasına rağmen sadece adayı değil, birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsayan güvenlik soruşturmaları ile binlerce kişi mağdur edildi. Güvenlik soruşturması gibi uygulamalar gizlilik gerektiren ya da hassas sayılan sınırlı ölçüde görevlerde kullanılabilecek istisnai bir durum iken, kanun teklifi ile OHAL döneminde olduğu gibi muğlak ifadelerle kapsam içine sokulacak kamu alımlarında genel bir uygulama haline getirilmektedir. Düzenleme ile kişilerin çalışma hakkına, kamu görevine girme hakkına, kendi kişiliğini, sosyal varlığını, onurunu koruma hakkına ciddi engelleme getiriliyor” diye konuştu.

Liyakat değil, AKP’ye sadakat

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, konuşmasını şöyle bitirdi: “OHAL döneminde iktidarın amaç ve hedefleri için adeta bir manivela görevi gören, hukuk dışı işlemlere “kılıf” olarak kullanılan “iltisak veya irtibatlı olmak” kavramları ile yasa teklifinde bir kez daha karşılaşmaktayız. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması şimdiye kadar uygulanan hali ve teklifte sunulan biçimiyle sadece adayı değil, birinci hatta ikinci derece yakınlarını da kapsar hale getirilerek toplumun geniş kesiminin hem kendilerinin hem de çocuklarının bugününü ve geleceğini derinden etkileyen, liyakatı değil, AKP’ye sadakati esas alan, parti-iktidar ayrımını ortadan kaldırıp devleti tümüyle AKP’lileştirecek kadrolaşmayı hedefleyen, daha çok darbe dönemi uygulamalarındandır.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *