ANASAYFA arrow right Güncel

Kırmızı kabuklu ve boz kavlak fıstık çok kıymetli olacak

YAYINLAMA: 21 Eylül 2022 / 21.19
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2022 / 21.19
Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, fıstık sezonunun iki hafta içerisinde biteceğini açıkladı.

Rekolte düşük olduğundan Antep fıstığının fiyat bakımından altın yılını yaşayacağını belirten Karaoğlan, “Kalitesine göre kırmızı kuru kabuklu fıstığın kilogramı 135 ile 145 lira arasında değişirken, boz kavlağın kilogramı da 170-180 lira arasında satılıyor. Fiyatlar ilerleyen zamanlarda yükselir. Dolayısıyla bu sene kırmızı kabuklu ve boz kavlak fıstık çok kıymetli olacak” dedi. 

Çiftçi elindeki fıstığın sadece yüzde 35’ini sattı

Çiftçinin ihtiyacı oranında fıstık sattığını vurgulayan Karaoğlan, “Ekonomik şartlar çok zor, önümüzde bir kış var, pandemi devam ediyor. Çiftçi çok zor durumda olduğundan ihtiyacı kadarını satıyor gerisini deposuna koyuyor. Çünkü ilerleyen zamanlarda ne olacağını bilmiyorlar. Dolayısıyla çiftçi elindeki fıstığın sadece yüzde 35’ini sattı” şeklinde konuştu.

Antep fıstık fiyatı dünyapiyasasının çok üzerinde

İklim şartları istenildiği gibi olursa önümüzdeki yıl fıstık rekoltesinin yüksek olacağını kaydeden Karaoğlan, Antepfıstığı fiyatlarının dünya piyasasının çok üzerinde olduğundan ihracat yapılmadığını vurguladı. “Antep fıstığının fiyatı ABD ve İran fıstık fiyatından çok yüksek. Fıstık fiyatının yüksek olmasının nedeni rekoltenin düşük olması. Dolayısıyla dünya piyasasında diğer ihracatçılarla yarışamıyoruz” diye belirtti. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *