ANASAYFA arrow right Yaşam

Kiraz üreticilerine yeteri kadar destek verilmiyor

Kiraz üreticilerine yeteri kadar destek verilmiyor
YAYINLAMA: 19 Kasım 2020 / 21.02
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2020 / 19.49
Şehitkamil İlçesi’nde 10 bin hektarda kiraz üretimi yapıldığını Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, kiraz üreticilerine yeteri kadar destek verilmediğini belirtti. “Kiraza hiç destek verilmiyor. Destek verilse daha çok üretim olur” dedi.

620 bin liralık kurutma projesi hayata geçti

2 yıl önce GAP’a sunulan 620 bin liralık Meyve Kurutma Projesi’nin kabul edildiğini hatırlatan Yıldız, “Meyveleri kurutmak için hazırladığımız ve sunduğumuz proje kabul edildi. Tesisin kurulumu tamamlanırken, makineler deneme aşamasında ve önümüzdeki süreçte ise paketleme ve pazarlamasını geçireceğiz. Günlük 500 kilogram ile 1000 ton aralığında kurutma kapasitene sahip olan makinede her türlü meyveyi veya sebzeyi kurutabiliyoruz. Ama kurumalar meyvelere ve sebzelere göre değişkenlik gösterebiliyor” diye konuştu.

Para aracının değil, çiftçinin cebine girecek

Pazar oluşturulduktan sonra isteğe bağlı olarak kurutma yapacaklarını kaydeden Başkan Yıldız, “Kentimizde domates, biber ve patlıcan kurutmalığı fazladır. Bu sene elmanın kilosunu 45 kuruştan verdik. Bu para işçilik maliyetini ve gider giderleri bile karşılamıyor. Eğer elmayı kurutursak ister istemez fiyatta yükselmiş olacak. Para, aracının değil, çiftçinin cebine girecek” dedi.

Kiraz üreticilerinin bu seneki rekolteden ve fiyattan memnun olduklarını söyleyen Yıldız, “Bu sene yağışlar zamanında oldu. Yağışlarla beraber ağaçların bakımı, gübrelenmesi ve diğer işlemleri yapıldı. Şu anda her şey istediğimiz gibi ama ilerleyen zamanlarda ne olur bilemiyoruz. Örneğin; yağışlardan önce 7 kilo zeytinden bir kilo zeytinyağı elde ederken, şimdi 4-5 kilo zeytinden bir kilo zeytinyağı elde ediyorsun. Kiraz ağaçları da böyle” ifadelerini kullandı.

Destekten kastımız, maddiyattan çok gübre ve ilaç olabilir

Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, kiraz üreticilerine destek verilmesinin elzem olduğunu anlatırken, “Buğday, arpa ve diğer ürünlere verilen destek gibi bir destek verilmeli. Kirazı yurt içinde tükettiğimiz gibi yurt dışına da ihraç ediyoruz. Ama bu destekler birlik üzerinden verilmeli ki hem birlik güçlensin hem de üreticiler hak ettiklerini alsınlar. Destekten kastımız, maddiyattan çok gübre ve ilaç olabilir.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *