ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kiraz rekoltesinde son 5 yılın rekoru kırıldı

Kiraz rekoltesinde son 5 yılın rekoru kırıldı
YAYINLAMA: 24 Haziran 2020 / 20.44
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2020 / 21.17
Haziran ayının başlarında kiraz hasadı bitti. Geçen yıl umduğunu bulamayan üreticinin yüzü bu sene hem rekolte hem de fiyat bakımından güldü

Yağışların ve hava şartlarının iyi olması kiraz rekoltesinde son 5 yılın rekorunun kırılmasını sağladı. Bazı firmalar ihracata gönderilebilecek kirazın kilosuna 10 lira verirken, Şehitkâmil ilçesi Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin getirdiği firmalar ise kiloya 15 lira verdi. Dolayısıyla aradaki 5 lira fark üreticinin cebine kazanç olarak girmiş oldu. Bu sayede birliğin önemi ve farkı bir kez daha anlaşılmış oldu.

Birlik farkını ortaya koydu, kazanan üretici oldu

Bu sene 2 bin ton kiraz rekoltesi olduğunu söyleyen Şehitkâmil ilçesi Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, kiraz rekoltesinde son 5 yılın rekorunun kırıldığının altını çizdi. “Hem rekolte hem de fiyat üreticilerimizin yüzünü güldürdü. 2 bin ton kirazın 1000 tonu ihracata 1000 tonu ise iç piyasaya verildi. Önceden gelen bazı firmalar ihracata gönderecekleri kirazın kilosuna 10 lira verirken, birliğin getirdiği firmalar ise 15 lira verdi. Burada birlik farkını ortaya koydu, kazanan üretici oldu” dedi.

Birlik farkını ortaya koydu

Hasat sürecinde birliğin farkının tüm üreticilerin tarafından görüldüğünü kaydeden Başkan Yıldız, “Birlikten önce ihracata kiraz göndermek için gelen firmalar kirazın kilosuna 10 lira verdi. İhracatçı firmalar İzmir’deki kirazın kilosuna 20-25 lira arasında fiyat verdi. Birlik olarak, üreticilerimiz için çeşitli firmalar ile temasa geçtik ve ihracata gidecek olan kirazın kilosunu 15 liradan verdik. Dolayısıyla aradaki fark üreticilerimizin cebine girmiş oldu” diye konuşma yaptı.

Koronavirüs salgını kiraza talebi artırdı

İhracata gönderilen kirazın kilosunun 15 liraya, iç piyasaya gönderilen kirazın kilosunun ise 3 ile 7 lira arasında satıldığını kaydeden Başkan Yıldız, “Geçen yıllarda olumsuz hava koşulların kiraz rekoltesinin düşmesine neden oluyordu, ama bu sene hiçbir olumsuz hava koşulları ile karşılamadık. Dolaysıyla da bu da rekoltenin artmasını sağladı. Ayrıca Koronavirüs salgını kiraza talebin artmasını sağladı. Diyebilirim ki son 5 yılın kiraz rekoltesi kırıldı” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’i kiraz üretiminde Türkiye’de söz söyleyecek konumuna getireceğiz

10 bin dönüm arazide kiraz üretimi yapıldığını söyleyen Şehitkâmil ilçesi Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Kirazın girdi maliyetleri yüksek ve para etmediğinden dolayı ağaç sayısında bir azalma söz konusu. Ancak bu sene para ettiğinden üreticilerin yeniden yöneleceğini ümit ediyoruz. Biz de birlik olarak elimizden gelen tüm çabayı ve gayreti gösterip Gaziantep’i kiraz üretiminde Türkiye’de söz söyleyecek konumuna getireceğiz.” Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *