ANASAYFA arrow right Ekonomi

Kiraz rekoltesi üreticilerin yüzünü güldürecek

Kiraz rekoltesi üreticilerin yüzünü güldürecek
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2020 / 21.33
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 21.38
Bu yıl yağışların iyi olmasının hububatın yanı sıra kiraz rekoltesini arttırması bekleniyor

Kiraz hasadının önümüzdeki hafta başlayacağını belirten Şehitkâmil İlçesi Sert Çekirdek Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, rekoltenin geçen yılı oranla yüksek olacağının altını çizdi. “Bu sene yağışların iyi olması hem üreticilerimizin yüzünü güldürdü, hem de kiraz rekoltesini arttıracağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

2 bin ton rekolte bekleniyor

Geçen yıl 750 ton olan rekoltenin bu sene 2 bin tona çıkacağını kaydeden Başkan Yıldız, kiraz ihracatının yeni başladığını vurgularken, “Koronavirüs salgını nedeniyle ihracat yeni başladı. İhracatçı firmalar İzmir’de alımlara başladı ve bu sene kiraza rağbetin fazla olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla fiyatların iyi olacağını tahmin ediyoruz. İhracata gidecek kirazın kilosunun 10 liradan aşağı olmaması lazım. Çünkü işçilik maliyeti çok yüksek. O nedenle üreticinin para kazanması gerekiyor ki üretime devam edebilsin” ifadelerini kullandı.

Kiraz üretici sayısı her yıl azalıyor

Bir işçinin günde 30-40 kilogram kiraz topladığını belirten Başkan Yıldız, “Kiraz üretimi Şehitkâmil İlçemizin 25-30 köyünde 10 bin hektar alanda yapılmaktadır. Fakat bu rakam gün geçtikçe azalıyor. Bunun nedeni hem kirazın para etmemesi hem de bir işçinin günlük yevmiyesinin yüksek olması. Eğer kiraz para etmezse üretici ağaçlarını söküyor, başka ürünlere yöneliyor. Dolayısıyla kiraz ile uğraşan çiftçi sayısında azalma söz konusu. Bunun önüne geçmek için alternatif ürünlere yönelmemiz veya erken olgunlaşan ağaçlar dikmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bu avantajımızı en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor

Şehitkâmil İlçesi Sert Çekirdek Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, devletin kiraza herhangi bir harici desteğinin olmamasından dert yanarken, konuşmasına şöyle devam etti: “İyi tarım uygulamaları kapsamında destek var, ancak ekstra destek verilmesi lazım. Çünkü tüm Avrupa ülkelerine kiraz ihracatı yapılıyor. Ülkemizin birçok şehrinde yetişiyor, ancak İzmir Kemalpaşa’dan sonra kirazların en erken olgunlaştığı şehir Gaziantep ve bizim en büyük avantajımız bu. Bu avantajımızı en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *